4 ideeën voor je buitenverlichting

Maak je buitenruimte magisch door de juiste tuinverlichting te kiezen. Denk aan het mooi belichten van bloembakken en planten op een muur met speciale lampjes. Ook kun je lampen van www.kerstverlichtingbuiten.com plaatsen langs de paden in je tuin en op gezellige plekjes op je terras. Dit zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer als je 's avonds buiten bent, maar het maakt ook je tuin veiliger. In dit artikel volgen 4  handige tips en leuke ideeën voor tuinverlichting. 

Breng lagen in je tuinverlichting
Zorg voor verschillende soorten verlichting in je tuin, net zoals je dat binnen doet. Denk aan algemeen licht, licht voor specifieke taken en licht dat de aandacht trekt naar bepaalde plekken. Gebruik lampen bijvoorbeeld om bomen mooi te belichten of om bij een eettafel extra goed te kunnen zien. Basisverlichting zorgt voor een algemene sfeer, terwijl speciale lampen bepaalde dingen op laten vallen.

Architectonische kenmerken uitlichten
Als je in je tuin wandlampen gebruikt, kun je de bijzondere details van je woning extra laten zien. Denk aan het verlichten van mooie doorgangen, muren met reliëf of speciale stukken in je tuin. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Lichten van onderaf (uplighting) zorgen voor schaduwen en interessante vormen. Lichten van bovenaf (downlighting) geven een zacht en natuurlijk licht. En als je vanuit verschillende hoeken licht op iets laat schijnen (kruisverlichting), zie je meer details zonder schaduwen. Deze trucjes werken vooral goed voor grotere objecten, zoals standbeelden of fonteinen.

Achtergrondverlichting of silhouettering
Bij silhouettering plaats je het licht achter een voorwerp, waardoor het een donkere vorm krijgt tegen een lichtere achtergrond. Dit is handig om bijzondere vormen, zoals die van een speciale plant of beeld, te laten opvallen. Een andere truc is "grazing", waarbij het licht dicht bij een oppervlak wordt gezet en recht omhoog of omlaag schijnt. Dit zorgt voor licht- en schaduweffecten en is goed om bijvoorbeeld een muur met textuur extra te laten opvallen. Het doel is niet om alles in je tuin te verlichten, maar om een mooi evenwicht te creëren dat de aandacht trekt naar de beste delen van je tuin.

Paden en looproutes verlichten
Het is heel belangrijk om de paden en looproutes goed te verlichten, niet alleen voor veiligheid, maar ook om je buitenruimte mooier te maken als het donker is. Met lampen langs de paden, lantaarnpalen of zelfs lampen die in de grond zijn ingebouwd, kun je ervoor zorgen dat de looproutes uitnodigend en veilig zijn. Dit voegt ook diepte en structuur toe aan je tuin.

Gebruik lichtslingers
Een toffe manier om je tuin te laten stralen, is door lichtslingers te gebruiken. Denk aan die leuke lampjes die je vaak op feestjes ziet hangen. Je kunt ze aan bomen hangen in je tuin en zo een gezellige plek maken om te eten met een tafel en stoelen eronder. Als je hoge bomen of objecten hebt in je tuin, kun je de lampjes van de ene plek naar de andere hangen, zodat het lijkt alsof er een lichtdak is ontstaan. Dat zorgt voor een zacht en verspreid licht, wat perfect is om een warme en gezellige sfeer te maken. Met deze tips kun je je tuin echt omtoveren tot een gezellige omgeving. Hoe ga jij het aanpakken?