Tuin inrichten? Volg deze tips!

De tuin is meer dan alleen een stuk grond achter, voor of naast je huis. Voor veel mensen is de tuin misschien wel de favoriete plek van het huis. Helemaal in de zomer is het heerlijk om hier lekker te genieten van de buitenrust. Het is een plek waar je tot rust komt, waar je geniet van de natuur en waar je, als je dat wilt, ook lekker kunt tuinieren of je eigen groenten kunt verbouwen. Maar hoe creëer je nu de perfecte tuin? In deze blog delen we de beste tips voor de inrichting van je tuin. 

 

Maak een goede planning en ontwerp
Een tuin ontstaat niet zomaar. Voordat je enthousiast naar het tuincentrum rent om planten en accessoires in te slaan, is het zaak om goed te meten en te plannen. Het begint allemaal met het in kaart brengen van de beschikbare ruimte en het licht dat deze ruimte krijgt. Zonlicht is cruciaal voor de meeste planten, maar sommige gedijen juist beter in de schaduw. Daarnaast moet je je afvragen wat de functie van de tuin zal zijn. Wordt het een plek om tot rust te komen, om groenten te kweken, om te spelen, of een combinatie van dit alles? Ook de stijl van de tuin is belangrijk. Ben je meer van de moderne, strakke lijnen, of houd je meer van een romantische, landelijke sfeer?

 

Zorg voor een goede omheining
Een tuin is niets zonder goede omheining. Een tuinomheining brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste biedt het privacy. Het zorgt ervoor dat je ongestoord kunt genieten van je eigen stukje natuur. Maar daarnaast kan een omheining ook bijdragen aan de esthetiek van de tuin. Harmonicagaas is hierbij een uitermate geschikte keuze. Het is duurzaam en biedt voldoende ruimte voor creativiteit. Je kunt het gebruiken als een soort klimrek voor planten zoals clematis of kamperfoelie, waardoor je een levende muur van groen kunt creëren. Het is ook effectief voor het weren van ongewenste dieren. Tot slot biedt harmonicagaas de mogelijkheid om verschillende delen van je tuin op een stijlvolle manier van elkaar te scheiden, zoals een moestuin van een loungehoek, of een speelruimte voor de kinderen van een bloementuin.

 

De finishing touch
Nu de basis en de omheining staan, is het tijd voor de finishing touch. Dit is het moment waarop je je creativiteit echt de vrije loop kunt laten. Accessoires en meubels kunnen een tuin maken of breken. Een mooie tuinset, een paar strategisch geplaatste lantaarns, of zelfs een waterpartij kunnen je tuin transformeren van 'leuk' naar 'adembenemend'. En zoals bij alles geldt ook hier dat je rekening moet houden met de stijl en functie van de tuin. Een modern ontworpen tuin vraagt om meubels met strakke lijnen en een minimalistische uitstraling. In een meer traditionele tuin zou je kunnen kiezen voor houten meubels die warmte en natuurlijkheid uitstralen. Al met al brengen accessoires de tuin zeker samen, zodat jij er snel van kunt gaan genieten!