Deze tuinklussen doe je beter niet zelf

Natuurlijk doen we zoveel mogelijk zelf in de tuin. Als je groene vingers hebt, laat je het wroeten in de grond natuurlijk niet aan een ander over! Toch zijn er een aantal klusjes die je beter aan een professional overlaat. Omdat ze te ingewikkeld zijn, of soms gewoon omdat ze gevaarlijk kunnen zijn als ze niet goed uitgevoerd zijn. Wat zijn deze klussen en wat voor vakman schakel je er best voor in? Wij geven je een idee. 
 

Tuinverlichting installeren of repareren
Wie overdag en ‘s avonds van een mooie tuin wil genieten, heeft ook nood aan goede tuinverlichting. Liefst is die heel sfeervol en gelijk verdeeld over de verschillende hoekjes in de tuin. Alleen is tuinverlichting wel iets waar je beter elektriciens voor inschakelt: in de tuin valt ook wel eens regen en elektriciteit en water is een combinatie waar je maar beter voorzichtig mee om springt! Een ander voordeel van zo’n elektricien is dat hij of zij de kabels heel netjes kan wegwerken. Wat dan weer het uitzicht van je tuin ten goede komt! 

Zo’n elektricien is trouwens ook de geknipte persoon om je tuin te voorzien van stopcontacten. Vroeger werd dit niet gedaan, maar tegenwoordig is het handig om ook verder in de tuin een stopcontact te voorzien. Waarom? Denk maar aan sfeerverlichting in de kerstperiode of voor als je aan de laptop wil werken in een rustig hoekje in de tuin. En ook de nieuwe hype van de buitenkeuken is een klusje voor professionals; zeker als je een gasaansluiting wil. 
 

Tuinmachines repareren
Wie een grote tuin heeft, heeft vast ook een werkplaats of garage vol tuingereedschap. Tegenwoordig zijn die best gecompliceerd. Een robotmaaier is iets wat je niet zomaar zelf gaat repareren, bijvoorbeeld. Er komt heel wat techniek en zelfs elektronica bij kijken. Daarnaast is veel tuingereedschap ook gevaarlijk omdat er messen aan te pas komen. Wil je je gereedschap laten repareren of een onderhoudsbeurt geven? Schakel daar dan liefst gespecialiseerde mechaniekers voor in: de kans dat jij een vinger verliest omdat je echt zelf je elektrische snoeischaar wil slijpen, is meteen een pak kleiner! 
 

Vijver- en zwembadapparatuur
Bij een vijver hoort meestal een pomp, of een fontein. En ook een zwembad kan niet zonder een aantal elektrische toestellen zoals de pomp, een filter en (sfeer)verlichting. Om dat allemaal goed te onderhouden of installeren, is ook een vakman vereist. Het gaat hier vaak over duur materiaal dat essentieel is voor de goede werking van je vijver of zwembad. Dan wil je niet zelf beginnen experimenteren, toch?