TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Myosotis - BoraginaceaeMyosotis is een geslacht met 50 soorten voor een deel éénjarig, maar er zijn ook tweejarige en vaste planten. Ongeveer 34 van deze soorten komen in Nieuw-Zeeland voor. Vele soorten bloeien in het voorjaar, andere in de zomer en het overblijvende moerasviooltje (Myosotis palustris) zelfs het hele jaar door. Een aantal tuinvariëteiten worden gewoonlijk als tweejarige gekweekt. De overblijvende planten leven alle tamelijk kort en gaan soms niet langer dan twee of drie jaar mee. Myosotis en de Nederlandse benaming ervan "vergeet-mij-niet" hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. In de Wetenschappelijke naam vindt men het Griekse woord "mys" of "myos" dat "muis", en "ous" of "otus" dat "oor" betekent. De naam houdt dus verband met de bladeren die er inderdaad uitzien als muizenoren. Het Nederlandse "vergeet-mij-niet" of de Franse naam "ne m´oubliez pas" of "plus je vous vois, plus je vous aime" klinkt wel aardige en gezellige in de oren.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Balkonplanten, éénjarigen en perkplanten
Myosotis alpestris - vergeetmijnietje

Naam: Myosotis alpestris

Nederlandse naam: bosvergeet-mij-nietje

Familie: Boraginaceae

Andere gebruikte benamingen: Myosotis sylvatica

Bloeitijd: 7

Bloemkleur: helderblauw met geel oogje

Hoogte min-max: 0.1-0.15

Bladeren: spitse muizenoorachtig, behaard, middelgroen blad

 

Myosotis alpestris - vergeetmijnietje

 

Informatie, teelt:

Myosotis alpestris - vergeetmijnietjeHet vergeetmijnietje is algemeen goed bekend, men ziet het dikwijls. De aantrekkelijkheid van het vergeetmijnietje ligt ongetwijfeld in de mooie lieflijke kleur van de bloemen, die zo opvalt, dat hij zelfs een eigen naam heeft: "vergeetmijnietjesblauw". De schilders verkrijgen deze tint door hun blauw met wit te mengen en het dan op een witte ondergrond aan te brengen. Reeds sedert de middeleeuwen zijn de vergeetmijnietjes bij ons geliefde tuinplanten. Door het kweken steeg het bloemenaantal, evenals de grootte van de bloem, en de duur van de bloei werd langer.

Er zijn twee soorten, één die vaak bijna zuilvormig groeit en ongeveer 30 cm hoog wordt en die door de kweker als snijbloem wordt gekweekt; een boeketje vergeetmijnietjes is lang houdbaar, de knoppen komen allemaal uit. ´Blaues Wunder´ is daarvoor heel geschikt, hij wordt ongeveer 40 cm hoog, met vele hemelsblauwe bloemen, die ongeveer 1 cm breed worden.

Voor het bloembed echter, voor in de tuin en als potplant moet men deze soort niet kiezen, want de bloeiende planten vormen geen gesloten kleureenheid. Daarvoor zijn de lage struikvormige soorten beter geschikt, zoals ´Express´, ´Indigo Queen´, ´Victoria´ en ´Blue BalI´. Weliswaar zijn ook deze soorten niet zo opvallend, het is nu eenmaal een bescheiden bloempje.

Daarom combineert men ze met het viooltje of met het madeliefje, zodat het vergeetmijnietje als het ware profiteert van de indruk die deze bloemen maken. Vergeetmijnieten plant men ook wel eens alleen of in potten en heel apart staan ze tussen muurbloemen. Men gebruikt ze, ondanks het feit dat hun bloei maar kort duurt, want de bloemen volgen elkaar niet op, zoals bij het viooltje, maar ze gaan alle tegelijk open en na vier of vijf weken is het blauwe sprookje voorbij. Volledigheidshalve moet nog vermeld worden dat er ook witte en rose vergeetmijnietjes bestaan, maar niet iedereen kan deze soorten waarderen.

In de regel koopt de liefhebber ook de Myosotis in het voorjaar als een stevige plant, die nog in bloei moet komen. Wil men ze zelf kweken, dan moet men in juli zaaien in losse kalkhoudende en doorlatende grond, die niet te droog mag zijn, en op een niet te warme plaats. Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn zet men ze in zes à zeven rijen op bedden, op een afstand van 17 à 26 cm, dit hangt van de grootte van de gebruikte soort af. Pas in het voorjaar worden ze op hun definitieve plaats gepoot, omdat het vergeetmijnietje, wanneer men het in de lente nog eens verplant, gelijkmatiger in bloei komt en ook wat langer doorbloeit. Het vergeetmijnietje is niet altijd winterhard. Zeer strenge winters zonder sneeuw hebben altijd een grote uitval tengevolge. Ook voortdurende nattigheid in de winter en in het vroege voorjaar kan veel verlies veroorzaken.

Zaaien

Zaai tussen juni en september de zaadjes uit op een vochtige, kalkhoudende bodem op een licht beschaduwde plek, zo'n 1 tot 3 mm diep. De zaadjes licht bedekken. Uit 1 gram zaad kan je tot 1500 plantjes bekomen.

Na opkomst de plantje in september-oktober éénmaal verspenen, meestal op rijtjes van 15-20 cm afstand. Tijdens de winterperiode beschermen tijdens de strengste vorst. In het voorjaar definitief uitplanten op 25 cm afstand
 

Klik op zaaischema voor een vergrote weergave

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- goed bruikbaar voor bodembedekking

Zone (USDA): 4-10

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!