TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Cheiranthus - BrassicaceaeCheiranthus is een geslacht met een 10-tal soorten winterharde, halfheesterachtige overblijvende planten, ze leven maar kort en worden gewoonlijk gekweekt als tweejarigen, ze zijn zeer in trek om hun rijke bloei. De dwergsoorten staan dikwijls vermeld onder Erysimum. De naam van het gehele geslacht is afgeleid van het Arabische woord ´kheyri´ (ook wel ´kairi´), dat welriekend betekent en duidt op de heerlijke geur van de muurbloemen. Deze is zeer geliefd, want sterk geurende zomerbloemen vindt men niet veel. In het voorjaar heeft men naast de muurbloem alleen nog het viooltje, dat, als het volop in bloei staat en de middagzon er op schijnt, door de warmte honing afscheidt en daardoor geurt. Muurbloemen behoren tot de meest voorkomende, in de late lente of in de voorzomer bloeiende planten, ze kunnen in een border of in bloemperken worden gebruikt. De dwergsoorten zijn geschikt voor een rotstuin, de hogere rassen geven goede snijbloemen. De bloemen zijn kruisvormig met afgeronde, langgerekte kroonblaadjes, ze zijn soms heel geurig.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Balkonplanten, éénjarigen en perkplanten
Cheiranthus cheirii - muurbloemen
 

Naam: Cheiranthus cheirii

Nederlandse naam: muurbloem

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4-7

Bloemkleur: room, geel, oranje, bronskleurig, rood, roodbruin

Hoogte min-max: 0.7-0.7

Bladeren: groen

 

Foto www.univ-lehavre.fr/ cybernat/pages/cheichei.htm

Muurbloemplanten vormen een gewas met een houtige stam, 25 tot 40 cm hoog, dat hangt van de soort en van de behandeling af. Er zijn twee typen: de enkele hoge, die maar één scheut vormt, die lang en stevig wordt en zich niet vertakt;
hij is alleen geschikt als snijbloem, want op het bloembed geeft hij niet genoeg vulling en is hij spoedig uitgebloeid. De lage struikvorm daarentegen, vertakt zich en kan tot 35 cm brede, rijk vertakte planten vormen, die lang bloeien. Er zijn dwergvormen die slechts 25 cm hoog worden en vroeg in bloei komen. Deze zijn natuurlijk vroeger uitgebloeid.

Geel, goudgeel, bruin en mahonierood vormen het kleurenpalet: ´Ruppert´ is donkerbruin, een kleur die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Het mooiste zijn wel muurbloemen met vlammend roodbruine bloemen. Zij worden aangeboden op kleur of als aparte rassen op naam en deze laatste - enkel- en gevuldbloemig vallen nog meer op. Maar zelfs bij het uitzaaien van de beste muurbloemsoorten komen steeds een paar enkelbloemige planten voor; dat is ook wel nodig, want zij zijn de stuifmeelleveranciers, zonder welke er geen bevruchting en in aansluiting daarop geen zaadvorming zou kunnen plaats vinden.

De muurbloem bloeit tamelijk lang, vooral als de planten groot zijn en zich rijk vertakken. Men kan er op rekenen, dat de bloei acht of meer weken duurt. Afgesneden bloemen blijven acht dagen goed. Muurbloemen zijn niet geschikt om in grote aantallen gebruikt te worden, de vele donkergroene bladeren maken een wat doodse indruk. Men kan ze dan ook het beste in een klein aantal bij elkaar zetten. De verschillende lage of dwerg-muurbloemen, die zich vlak boven de grond vertakken en gedrongen teelt in potten, zo kan men er veel plezier van hebben. Men mag de potten echter niet in de kamer zetten, ze horen buiten in de vensterbank of op een open veranda.


Foto members.aol.com/ beltanegardens/Photos.htm
Muurbloemen en witte, geelachtige of helblauwe viooltjes passen goed bij elkaar, evenals vergeet-mij-nietjes en muurbloemen of madelieven en muurbloemen. Bij hyacinten kunnen ze echter beslist niet gebruikt worden, wel bij langstelige tulpen in passende tinten, bijv. gele tulpen met lage bruine muurbloemen. Het is, jammer genoeg, moeilijk mooie planten te kweken. Dit is min of meer een kwestie van geluk hebben. Daarom ziet men zelden volmaakte muurbloemen. Er zijn echter kwekers, die tamelijk regelmatig goede partijen telen. Men koopt de planten in het voorjaar en poot ze dadelijk op de vooraf vastgestelde plaats, het is van belang, dat ze goede kluiten hebben.

Als men zelf muurbloemen wil kweken, moet men in mei zaaien in voedzame, doorlatende, kalkhoudende grond, onder glas. Het zaad wordt geregeld vochtig gehouden en goed beschermd. Na het opkomen worden het glas en de afscherming dadelijk verwijderd en men geeft een weinig water. Vele kwekers van muurbloemen gaan dan verspenen en de plantjes later op een bed uitzetten, anderen vinden het beter ze nog een beetje te laten groeien en de jonge muurbloemen tamelijk klein op het bloembed te planten. De grond moet heel goed zijn en kalk en wat oude mest bevatten, op een bloemkoolland bijvoorbeeld doet de muurbloem het uitstekend.

Men poot in vier rijen, met daartussen een afstand van 35 à 40 cm. Is de grond door de voorcultuur van kool besmet met knolvoet, of is men daar zelfs alleen maar bang voor, dan moet er als voorzorgsmaatregel wat ongebluste kalk gestrooid worden, voordat men de muurbloemen uitplant. Gedurende de zomer moet men de bodem los houden, onkruid wieden en een paar maal bijmesten. In ons zachte klimaat kan de muurbloem buiten overwinteren, voor zover het bed goed beschut ligt en de grond niet te nat wordt. In elk geval moet er dan rond het bed een stellage aangebracht worden, waarop rijshout gelegd kan worden. Dit kan de planten beschermen tegen koude wind en sneeuw, die ze niet goed kunnen verdragen en het voorkomt dat in het voorjaar de scheuten door de warme zon ontdooien en ´s nachts weer bevriezen. Dit grote verschil zou voor de plant gevaarlijk kunnen zijn.

Er zijn enkele vroegblijvende muurbloemen, die men beter in de bak kan overwinteren. Men kan ze dan koel en luchtig opkweken en bij invallende vorst tegen de koude beschermen. Op die manier kan men begin mei al bloeiende planten uit de bak in de tuin zetten. Van de lage vormen zijn onder andere geschikt ´Golden Tom Thumb´ (geel), ´Black Dwarf´ (donkerbruin), beide 25 cm hoog. Veelgebruikte hoge zijn ´Dresdener bruine´, ´Bacchus´ (rood), ´Golden King´ (donkergeel) en ´Scarlet Emperor´ (bruinrood).

Zaaien

Zaai muurbloemen op een zaaibed in de volle grond van half mei tot eind juli. In de herfst dan uitplanten in de border op 30 cm afstand. Bloeit dan het volgende seizoen van begin april tot eind mei

 


Klik op zaaischema voor een vergrote weergave

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat geurende plantendelen

deze plant bevat giftige plantendelen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!