TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Delphinium - RanunculaceaeHet ridderspoor is een geslacht met 400 soorten winterharde of eenjarige planten en kruidachtige overblijvende planten met gespoorde bloemen. De meeste soorten zijn afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Ondanks het grote aantal soorten zijn er in verhouding maar weinig in cultuur. In tuinen vindt men voornamelijk de eenjarige ridderspoor en een groep van overblijvende hybriden, die zijn afgeleid van D. elatum. De hybriden met hun statige, opvallende bloeiwijzen, zijn als borderplanten zeer geliefd. Recente kruisingen beogen andere variëteiten met rode en gele bloemen te krijgen. Ze beginnen allemaal als een toef langgesteelde wortelbladeren die bestaan uit 3-7 segmenten. Bij de tuinhybriden onderscheiden we 5 grote hybride groepen:
Belladonna groep, Blackmore groep, Elatum groep, Langdon groep, Pacific Giant groep. Zij passen perfect in de border. Wilde soorten zijn goed te gebruiken aan bosranden. De kleinblijvende riddersporen zijn bruikbaar in de rotstuin waar ze echte blikvangers zijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Eénjarigen - Delphinium ajacis - ridderspoor

5233.htm

Naam: Delphinium ajacis

Nederlandse naam: Valse Ridderspoor

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: roos, wit, purperblauw

Hoogte: 0.5-1

Eénjarigen - Delphinium ajacis - ridderspoor
Foto: http://www.missouriplants.com/Bluealt/
Delphinium_ajacis_page.html
 

Informatie, teelt:

Delphinium ajacis is afkomstig uit Zuid-Europa. Bij ons komt hij verwilderd voor als akkeronkruid. Van deze soort stammen wellicht de éénjarige zomerriddersporen af, die als hyacint- of violierbloemige ridderspoor worden worden verkocht. Deze eenjarige, halfhoge ridderspoor is geschikt voor perken en borders en ook geschikt om te drogen! Meestal onvertakte stengels en dicht opeenstaande, gevulde bloemen. De tinten variëren van purperblauw, roze tot wit. De bloeitijd verschilt volgens de periode waarin werd gezaaid. Er zijn lage soorten (50 cm) en reuzenhyacintbloemige tot 110 cm of mengsels zoals Early Bird Mixed (80 cm).


Riddersporen houden van een plek in de volle zon. Ze houden niet van winderige plaatsen. Steunen is bijna altijd noodzakelijk. Zorg voor een goede vruchtbare en doorlatende bodem die rijk is aan compost maar zeker niet overbemest is, want dan vallen ze makkelijker om. Voor een goed groei moet je voldoende ruimte voorzien. Zowel té natte als té drogen gronden zijn nadelig.

Gebruik:

Riddersporen zijn prachtige borderplanten die altijd de aandacht trekken. Steunen is meestal noodzakelijk. Het zijn zeer gewaardeerde snijbloemen.

Vermeerderen door zaaien.

Ziekten en plagen:

Plant ridderspoor ruim op voldoende afstand van elkaar zodat ze vrij staan en kunnen uitgroeien tot stevige, gezonde planten. Bij een te dichte stand is er meer kans op meeldauw. Slakken lusten in het voorjaar de uitkomende blaadjes.
Zie ook bij de tuindokter op http:/www.tuinkrant.com/tuindokter/

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

Aantal planten per m2:

5-7

 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!