TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Balkonplanten - éénjarigen - tweejarigen - perkplanten


Zelf perkplantjes zaaien:

Perkplantjes voor deze zomer kan ook zelf zaaien. Het zaaien is vrij eenvoudig en je hebt bijna altijd succes. Ideaal voor een leek om mee te beginnen.

Het moeilijkste is nog het bepalen van het zaaitijdstip, het komt er immers op aan de plantjes tegen 15 mei uitplantbaar te hebben.

Als je Tagetes (Afrikaantje) reeds klaar zijn maar je Petunia's staan nog piepklein, is het moeilijk je zomerborder netjes aan te planten.

Het zaaitijdstip wordt in de eerste plaats bepaald door de kiemsnelheid van het zaad, en de groeikracht van de kiemplantjes. Hoe minder sterk deze beide factoren, hoe vroeger men die plantjes zal zaaien.

Benodigdheden :

 • zaaigoed

 • zaaigrond

 • etiket of label

 • een zaaibak of plastic pot

 • een glasplaat ter grootte van de zaaibak of pot

 • verwarming, verwarmde standplaats van ongeveer 21 ° C.

 • (een fungicide)

 • Zaai je zaaigoed in een plastic pot of in een daar voorbestemd zaaibakje (afhankelijk van je hoeveelheid zaad).

  Vul de pot met een daarvoor geschikte zaaigrond. Dit kan best een mengsel zijn van turf, potgrond en zand.

  Kies vooraal een mengsel met voldoende zand (grijze korrel), je grondmengsel wordt nl. in deze periode al snel veel te nat, blijft daarom te koud en met alle verdere gevolgen van dien (rotting, schimmelziekten).

   

   

  Tip : leg het potgrondmengsel reeds een dag vooraf binnen (temperatuur).

  Sommige zaden zijn zeer klein (Begonia, Lobelia) en zijn daarom wel wat moeilijker te zaaien.

  Zaaischema :

  Januari - Februari

  Anthirrhinum
  Begonia

  Februari - Maart

  Dahlia
  Petunia
  Salvia
  Salpiglossis

  Maart

  Ageratum
  Alyssum
  Lobelia
  Mesembryanthemum
  Nemesia
  Scabiosa

  Maart-April

  Callistephus
  Nictoniana
  Tagetes

  April

  Zinnia

   

  Perkplantjes buiten zaaien:

  Tegen zo het midden van april kan je verschillende sterke eenjarige planten zaaien in de tuin.

  Soms kan je een volledige, speciale border geheel met eenjarigen opvullen, of je kan ook in de bestaande borders in groepjes van eenjarigen zaaien om bepaalde plekken meer kleur te geven.

  Kies een droge dag voor het zaaien, hark de aarde goed om en verwijder stenen, wortels en dergelijke meer. Zaai het zaad bijzonder dunnetjes of maak eerst met een stok onregelmatige geultjes en zaai daarin.

  Bedek het zaaisel met een zeer dun laagje fijne aarde of met rijnzand gemengd. Je kan de achterkant van je hark gebruiken om de aarde over het zaad aan te brengen. Druk de aarde zachtjes tegen de zaden aan.

  Hoe fijner het zaad is, hoe belangrijker het is dat de omringende aarde ook bijzonder fijn is; zodra de zaadjes wortel schieten is er nl. dadelijk voedselstoffen en vocht nodig. Als de aarde te grof en kruimelig is en te los ligt, kunnen de wortels in een luchtzak belanden en doodgaan.

  Daar het weer meestal onbetrouwbaar is, doe je er goed aan het jonge zaaigoed te bedekken met wat groene takken. Zet deze takken rechtop in de grond, waar ze tevens dienst kunnen doen als bescherming tegen vogels en katten.

  Als er verschillende eenjarigen bij elkaar worden gezaaid, zet dan de hoogste soorten aan het eind van het bed en de kleinere vooraan.

  Zaden bewaren.

  "Ieder jaar heb ik hetzelfde probleem: een klein tuintje maar grootse plannen. Dus koop ik veel meer bloemzaadjes dan dat ik kan planten, zodat ik van ieder zakje zaad meestal de helft overhoud. Ik bewaar ze in mijn schuurtje maar koop het jaar erop toch maar weer nieuw zaad, om zeker te zijn van bloemen in de tuin, vooral omdat het oude zaad meestal toch niet veel te bieden heeft (ervaring).

  Hoe bewaar ik mijn oude zaadjes het beste?"

  Vele mensen zullen deze situatie herkennen, zeker nu het zaai seizoen voor de meeste groenten en bloemen voorbij is.

  De combinatie van kleine tuintjes, een verlangen naar veel variëteit en zadenpakjes met honderden zaden leidt onherroepelijke tot grote hoeveelheden slecht bewaarde halfvolle zakjes zaad.

  De "tenminste houdbaar tot" datum geldt meestal alleen als het zakje niet open is geweest. Bij opening van het zakje vervalt dan ook garantie van de zadenleverancier. En zaden in een geopend zakje dat slecht is bewaard, kunnen dan ook slechte ontkiemingresultaten geven ook al worden de zaadjes nog gezaaid voor de vermelde datum.

  Wat is dan een goede manier van bewaren?

  Het beste zijn luchtdichte wekflessen. In deze glazen potten krijgen schimmels en bacteriën minder kans de zaden aan te tasten. Vaak helpt het om los in de wekflessen wat melkpoeder of rijst te doen zodat de zaden droog blijven.

  Daarnaast is het van belang de zaden in het donker te bewaren. Een koelkast is natuurlijk het mooiste, daar is het donker en koel, maar niet iedereen heeft een jaar lang plaats voor een wekfles in zijn koelkast. De zaden in een vrieskist bewaren is een slecht idee, omdat verschillende zaden dan hun kiemkracht verliezen.

  Om te checken of oude zaden nog kiemkracht hebben, kun je er 10 tussen 4 bevochtigde vellen keuken papier leggen. Ga als volgt te werk:

  Neem een oude (schone) brooddoos, leg 2 velletjes papier erin bevochtig ze (niet doornat, maar ook niet te droog) bijvoorbeeld met een sproeier. Verdeel de zaadjes over het oppervlak. Leg de andere 2 velletjes erover en maak deze ook een beetje vochtig.

  Sluit de brooddoos (donker). Plaats de brooddoos uit het directe zonlicht, zodat het niet te warm wordt daar binnenin.

  Controleer om de paar dagen of de zaadjes ontkiemd zijn en houd het keukenpapier vochtig. Als meer dan de helft van de zaadjes ontkiemt, betekent dit dat het pakje nog steeds bruikbaar is. Ontkiemt minder dan de helft dan is de kans groot dat onder minder ideale omstandigheden (buiten) er niets opkomt, en kun je het zakje beter weggooien.

  Om het probleem van halve zakjes met zaad te voorkomen kun je beter kleine zakjes kopen. Hoewel grote zakjes soms economischer lijken, houd je jezelf alleen maar voor de gek.

  Perk hier, perk daar.

  IJsheiligen in de diepvries, laat de bloemetjes maar komen.

  We naderen stilaan de tijd om onze bakken en perken op te vullen. Met eenjarige zomerbloeiers in vele kleuren en maten. De een zweert bij vaste planten, een ander sierheesters en nog een ander kiest voor bodembedekkers.

  En ik, misschien omdat ik kweker ben, geloof nog altijd in de perkplanten. Ze zorgen de ganse zomer voor bloemen en geuren en kleuren. Met perk- en kuipplanten zorg je voor Zuiderse sfeer rond je huis.

  Of je nu je bloembakken vult met Impatiens, Geraniums of een mengeling van soorten, je huis fleurt op.

  Bloembakken en Hangbaskets...

  Steeds meer wordt gekozen voor de Engelse stijl. Waar combinaties van verschillende kleuren en soorten troef is.

  U kunt kiezen uit Gazania, Bidens, Bacopa, Surfinia,... die zorgen voor een waterval van bloemen.

  Voor de hoogte zorgen Felicia, Abutilon, Chrysanthemum frutescens voor de vorm.

  Een afwerking maak je bv.: met klimop of Helichrysum.

  Zorg er steeds voor dat je voldoende water geeft en regelmatig een beetje meststof, je planten zullen je belonen. Voor de herbloei zorg je door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

  Een perk, een baken...

  Een streepje kleur, een cirkel als een zon of alles gezellig door elkaar.

  Waterbegonia's, afrikaantjes, Vlijtige liesjes, enz. hebben hun waarde reeds door de jaren heen bewezen. Of je nu een blok maakt of lijnen als in de tuinen van Versaille je tuin wordt er veel mooier door.

  Zelfs met de planten die gebruikt worden in Hanging Baskets zoals hangverbena, Surfinia, Brachycome, enz... kun je volgronds voor mooie tinten en grote vlakken vol bloemen zorgen.

  Een samenspel...

  In je tuin of bloembakken mag je gerust vaste planten en heesters combineren. Hedera als een groene slinger tussen je zomerbloeiers, een conifeer brengt lijn in een bak of schaal. Geraniums, nog altijd een van de sterkere planten voor in een bloembak zorgt voor een vloed aan bloemen.

  Met dank aan Geert Devriese, VLAM.

   

   

  © Copyright Marbo bedrijfspromotie
  Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!