TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Phyllostachys - PoaceaeDe Phyllostachys is een Aziatisch geslacht van zo´n 120 middelgrote en grote bamboesoorten. De naam is een samenvoeging van de Griekse woorden pyllon en stachys. Tussen de 30 tot 50 soorten zijn inmiddels tot de handel doorgedrongen. Opvallend zijn de sterke, kruipende rhizomen die rondom de moederplant uitlopen en menig tuinier kopzorgen baren. In hun natuurlijk habitat echter worden ze juist aangewend ter voorkoming van bodemerosie. Phyllostachys onderscheidt zich van andere bamboes doordat er per knoop uit een gemeenschappelijke basis 2 (soms 3) zijtakken ontspringen, waarvan er 1 meestal iets sterker is ontwikkeld dan de andere. De zijtakken verspringen per knoop naar de tegenoverliggende zijde. In onze tuinen vooral toegepast voor hun decoratieve bladeren en stengels, en de sierlijke groeiwijze. Het geslacht kent een enorme variatie aan groeivormen en stengelverkleuring. De stengels zijn voorzien van knopen. Gele en groene kleurvarianten komen voor bij verschillende soorten. Vooral de laatste jaren werden talrijke nieuwe soorten en vormen gewonnen en geïntroduceerd. Niet allemaal zijn ze voor onze tuinen van belang. De bloemen zijn opopvallend en hier ook geldt dat de planten na de bloei afsterven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Phyllostachys aurea, gouden bamboe, reuzebamboe

10690.htm

Naam: Phyllostachys aurea

Nederlandse naam: reuzebamboe, gouden bamboe

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur: stengels geel

Hoogte: 3-8

Bladeren: gele stengel, bovenzijde blad frisgroen, 6-12 cm lang, 1-1,5 cm breed

Informatie, teelt: 

Phyllostachys aurea is afkomstig uit China en werd kort voor 1870 in Europa geļntroduceerd. De stengels tot 2,5 cm dik en 3-6 m hoog, staan in groepjes dicht bijeen en zijn sterk enr echt. De naam aureus betekent goudgeel. Dat slaat op de geel-achtige stengels. Daarom ook wel eens de gouden bamboe geheten. De jongere stengels, die zo rondom juni verschijnen, zijn nog eerder groen. Na verloop van tijd verkleuren ze naar geelgroen. Staat Phyllostachys aurea op een zonnige plaats, dan verkleuren ze tot bleekgeel. Opmerkelijk voor deze soort zijn onderaan de stengels de verkorte internodia. Vaak komt bij de onderste internodia ook een ringvormige verdikking voor. De bladeren zijn aan de bovenzijde frisgroen, 6 tot 12 cm lang en 1 tot 1,5 cm breed.

Standplaats:

Phyllostachys aurea gedijt zowel goed op drogere als vochtige gronden.

Gebruik:

Deze bamboe kan in de meeste van onze tuinen toegepast worden. Het woekeren valt wel mee. Hoe meer je bemest, of hoe warmer hij staat, hoe meer hij zal gaan woekeren. Geschikt voor een groenblijvende solitair, haag of een visueel scherm. Daarnaast ook geschikt als kuipplant.

Winterhardheid:

Vooral beschermen voor (koude winden). Bij -12 °C is er bladschade en bij -18 °C kunnen de takken invriezen.

Vermeerderen door delen.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant gedijt ook goed op droge gronden

- deze plant gedijt goed op vochthoudende gronden

- geschikt voor het vormen van hagen

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!