TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Phyllostachys - PoaceaeDe Phyllostachys is een Aziatisch geslacht van zo´n 120 middelgrote en grote bamboesoorten. De naam is een samenvoeging van de Griekse woorden pyllon en stachys. Tussen de 30 tot 50 soorten zijn inmiddels tot de handel doorgedrongen. Opvallend zijn de sterke, kruipende rhizomen die rondom de moederplant uitlopen en menig tuinier kopzorgen baren. In hun natuurlijk habitat echter worden ze juist aangewend ter voorkoming van bodemerosie. Phyllostachys onderscheidt zich van andere bamboes doordat er per knoop uit een gemeenschappelijke basis 2 (soms 3) zijtakken ontspringen, waarvan er 1 meestal iets sterker is ontwikkeld dan de andere. De zijtakken verspringen per knoop naar de tegenoverliggende zijde. In onze tuinen vooral toegepast voor hun decoratieve bladeren en stengels, en de sierlijke groeiwijze. Het geslacht kent een enorme variatie aan groeivormen en stengelverkleuring. De stengels zijn voorzien van knopen. Gele en groene kleurvarianten komen voor bij verschillende soorten. Vooral de laatste jaren werden talrijke nieuwe soorten en vormen gewonnen en geïntroduceerd. Niet allemaal zijn ze voor onze tuinen van belang. De bloemen zijn opopvallend en hier ook geldt dat de planten na de bloei afsterven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'
reuzebamboe

10696.htm

Naam: Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'

Nederlandse naam: reuzebamboe

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Hoogte: 5-8

Bladeren: gele tot roodachtige stengel

Informatie, teelt: 

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' heeft een gele stengel met een groene sulcus (afgeplatte kant). De oppervlakte van de stengel is behaard. Staat deze bamboe in de volle zon geplant, dan kan de kleur van de stengel roodachtig verkleuren.

Gebruik:

Deze bamboe is een sterke groeier. Het is een zeer decoratieve bamboe maar wel woekerend. Het is goed aan ons klimaat aangepaste bamboe die ook goed bestand tegen droogte. Nieuwe scheuten verschijnen in de maand juni.

Tip van Peter Verheijden:Als je van zijn stengelpracht wil genieten maak dan de stengels kaal in de verhouding een derde van de totale lengte vanaf de grond gezien (zie foto boven). Als je dit meteen doet zodra de zij takken zich aankondigen, ze zijn dan nog zeer week en slechts een centimeter groot, zie je als de stengel volgroeit is geen grote "lidtekens". Hij groeit vrij strak omhoog maar let wel, een wortelbegrenzer is noodzakelijk daar waar je niet wil dat hij heen groeit en pas op met vijver folie. Deze wortelbegrenzer moet minimaal 0.60 cm diep rondom de plant worden aangebracht. Geef deze bamboe wel 2 of 3 vierkante meter de ruimte daar hij zich anders niet ten volle kan ontwikkelen en te veel en te dicht op elkaar groeiende stengels ook verwijderen. Maar voor je aan het snoeien gaat, laat hem eerst 3 jaar ongemoeid zodat hij zich even kan settelen .

Winterhardheid :

Bijna alle Phyllostachys aureosulcata cultivars zijn zeer goed winterhard in onze contreien, nl. tot - 35 į C.

Vermeerderen door delen.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

http://www.bambooselect.com
Deze plant is verkrijgbaar bij 
Bamboo Selectģ

http://www.bambooselect.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!