TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Phyllostachys - PoaceaeDe Phyllostachys is een Aziatisch geslacht van zo´n 120 middelgrote en grote bamboesoorten. De naam is een samenvoeging van de Griekse woorden pyllon en stachys. Tussen de 30 tot 50 soorten zijn inmiddels tot de handel doorgedrongen. Opvallend zijn de sterke, kruipende rhizomen die rondom de moederplant uitlopen en menig tuinier kopzorgen baren. In hun natuurlijk habitat echter worden ze juist aangewend ter voorkoming van bodemerosie. Phyllostachys onderscheidt zich van andere bamboes doordat er per knoop uit een gemeenschappelijke basis 2 (soms 3) zijtakken ontspringen, waarvan er 1 meestal iets sterker is ontwikkeld dan de andere. De zijtakken verspringen per knoop naar de tegenoverliggende zijde. In onze tuinen vooral toegepast voor hun decoratieve bladeren en stengels, en de sierlijke groeiwijze. Het geslacht kent een enorme variatie aan groeivormen en stengelverkleuring. De stengels zijn voorzien van knopen. Gele en groene kleurvarianten komen voor bij verschillende soorten. Vooral de laatste jaren werden talrijke nieuwe soorten en vormen gewonnen en geïntroduceerd. Niet allemaal zijn ze voor onze tuinen van belang. De bloemen zijn opopvallend en hier ook geldt dat de planten na de bloei afsterven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Phyllostachys bambusoides
reuze houtbamboe

10698.htm

Naam: Phyllostachys bambusoides

Nederlandse naam: reuze hout bamboe (Giant Timber Bamboo)

Familie: Poaceae

Synoniemen: 
(P. quilioi, reticulata, macrantha, mazelii, megastachya)

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Hoogte: 3-6

Bladeren: glanzend groene stengel

Informatie, teelt: 

Phyllostachys bambusoides is afkomstig uit China en Japan en één van de meest verspreide en hoogste soorten. In de warmere streken kan hij uitgroeien tot 20 m hoogte, bij ons tot 3-6 meter. Het eerste exemplaar werd in 1866 door de Frande admiraal Du Quilio naar Europa gebracht. Opvallend zijn de glanzend groene stengels. De jonge scheuten zijn overigens eetbaar. Zijn flexibele stengels van 8-12 cm dik worden in China en Japan voor talloze doeleinden aangewend. Hij wordt er zelfs als productiebamboe gekweekt waar hij ruim 60% van de geoogste bamboestengels voor zijn rekening neemt. De naam is afgeleid van bambusoides wat op bamboe lijkend betekent. Bij ons worden de stengels een 3 cm dik. Ze zijn dikwandig en sterk. In het algemeen produceert de plant rechtopgaande stengels maar soms kan men ook een zigzag groei waarnemen. De stengels zijn eerst glanzend diepgroen tot olijfgroen en rijpen dan tot geelgroen. Aan de zonnezijde kunnen ze licht glanzend tot mat geelbruin verkleuren. De bladeren zijn mediumgroen en vaak nogal verschillend in grootte gaande van 6 tot 15 cm lang en 1,5 tot 2,5 cm breed.

Winterhardheid:

Alle Phyllostachys bambusoides cultivars zijn matig winterhard in onze contreien, behalve Phyllostachys bambusoides 'Tanakae'. In strengere winters kan er schade optreden. De nieuwe scheuten lopen pas in augustus uit. Vooral daardoor bestaat het gevaar dat de jonge scheuten door nachtvorst schade lijden.

Vermeerderen door delen.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

Zone (USDA): 8-11

 

http://www.bambooselect.com
Deze plant is verkrijgbaar bij 
Bamboo Select®

http://www.bambooselect.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!