TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Phyllostachys - PoaceaeDe Phyllostachys is een Aziatisch geslacht van zo´n 120 middelgrote en grote bamboesoorten. De naam is een samenvoeging van de Griekse woorden pyllon en stachys. Tussen de 30 tot 50 soorten zijn inmiddels tot de handel doorgedrongen. Opvallend zijn de sterke, kruipende rhizomen die rondom de moederplant uitlopen en menig tuinier kopzorgen baren. In hun natuurlijk habitat echter worden ze juist aangewend ter voorkoming van bodemerosie. Phyllostachys onderscheidt zich van andere bamboes doordat er per knoop uit een gemeenschappelijke basis 2 (soms 3) zijtakken ontspringen, waarvan er 1 meestal iets sterker is ontwikkeld dan de andere. De zijtakken verspringen per knoop naar de tegenoverliggende zijde. In onze tuinen vooral toegepast voor hun decoratieve bladeren en stengels, en de sierlijke groeiwijze. Het geslacht kent een enorme variatie aan groeivormen en stengelverkleuring. De stengels zijn voorzien van knopen. Gele en groene kleurvarianten komen voor bij verschillende soorten. Vooral de laatste jaren werden talrijke nieuwe soorten en vormen gewonnen en geïntroduceerd. Niet allemaal zijn ze voor onze tuinen van belang. De bloemen zijn opopvallend en hier ook geldt dat de planten na de bloei afsterven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Phyllostachys bambusoides 'Albovariegata'
reuzebamboe

34314.htm

Naam: Phyllostachys bambusoides 'Albovariegata'

Nederlandse naam: reuzebamboe

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: 
(P. aureosulcata 'Alata albovariegata')

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Hoogte: 3-6

Bladeren: nieuwe scheuten rozerood en wit gestreept

Informatie, teelt: 

Phyllostachys bambusoides 'Albovariegata' is een bonte vorm die iets beter winterhard blijkt dan de bij ons bekende bambusoides vormen. De nieuwe scheuten zijn rozerood en wit gestreept. De eerst gevormde bladeren zijn wit met dunne groene strepen. Later gevormde bladeren neigen meer naar groen. In het centrum van de plant bevinden zich vaak koperkleurige bladeren. Sommige halmen hebben witte strepen.

Een mooie verschijning !

Winterhardheid:

Alle Phyllostachys bambusoides cultivars zijn matig winterhard in onze contreien, behalve Phyllostachys bambusoides 'Tanakae'. In strengere winters kan er schade optreden. De nieuwe scheuten lopen pas in augustus uit. Vooral daardoor bestaat het gevaar dat de jonge scheuten door nachtvorst schade lijden.

Vermeerderen door delen.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!