TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Fargesia - PoaceaeFargesia ´s behoren tot het favoriete voedsel van de met uitsterven bedreigde Reuzenpanda. Deze geslachtsnaam is afgeleid van Farges. Van naturen groeien deze soorten in bossen en bergen waar de panda voorkomt. Fargesia´s hebben korte, ondergrondse uitlopers. Het zijn de meest gebruikte bamboes in onze tuinen, die het zeer goed doen op schaduwrijke plaatsen. Tal van nieuwe soorten uit China hebben het geslacht verrijkt dat bestaat uit voornamelijk middelhoge en polvormige bamboes. De stengels zijn meestal, dun, staan dicht opeen en zijn vrij buigzaam. De buitenste stengels gaan vaak naar buiten overhangen. Op de stengels zijn geen groeven waarneembaar. De bladeren zijn klein en talrijk en ontspruiten aan de stengels met minstens drie zijtakjes. Sommigen soorten die we nu onder Fargesia onderbrengen werden vroeger onder het geslacht Arundinaria ondergebracht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fargesia murieliae - Japanse bamboe

6517.htm

Naam: Fargesia murieliae

Nederlandse naam: bamboe

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: (Arundinaria murielae, Sinarundinaria murielae, Thamnocalamus spathaceus)

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Hoogte: 3-4

Bladeren: lichtgroen

Informatie, teelt: 

Fargesia murieliae was één van de meest toegepaste bamboesoort in onze tuinen. Afkomstig uit China werd deze bamboe in 1907 naar Europa gebracht.

Habitat:

Met zijn wintergroene, helgroene bladeren en geelgroene berijpte stengels, aan stengels die 1 cm dik kunnen worden, werd het al vlug één van de meest aangeplante bamboesoorten. De jongere stengels zijn aanvankelijk helder tot olijfgroen en opvallend wit berijpt. Op latere leeftijd verkleurt de stengel naar geelgroen en verdwijnt de rijp. De stengelscheden zijn heldergroen, en roodachtig tot paars gestreept, vooral aan de bovenrand. Als ze éénmaal losscheuren, verdrogen en verbleken ze snel. Het blad is klein met een lange, toegespitste punt, mediumgroen, 6 tot 12 cm lang en 1 tot 2 cm breed. Dat is trouwens het grote onderscheidt met Fargesia nitida waarmee deze soort vaak wordt verward.Gebruik:

De groei is matig sterk. Na een paar jaar ontstaat een toch dichte en ondoordringbare pol met veel weelderige bladeren en mooie, overhangende stengels. Als deze bamboe als solitair wordt toegepast komt zijn vorm het best tot zijn recht. Verder kan je hem gebruiken voor de aanplanting van wintergroene hagen.

Bloeiende Fargesia:

De bloei van bamboes is een van de grootste mysteries uit de plantkunde. De bloei van bamboe is onregelmatig; sommige bloemen jaarlijks, andere om de 20 tot 70 jaar, min of meer cyclisch. Bij bloei kunnen volledig bamboewouden uitsterven wat onder meer leid tot grote problemen in de voedselvoorziening van de pandabeer. Deze cycli zijn zeker niet regelmatig en niet 'genetisch gecontroleerd', zoals wel eens wordt beweerd. Het is eerder zo dat de gen-expressie van 'bloei-genen' door diverse factoren zoals locatie, beheer, biotische invloeden en abiotische invloeden wordt gereguleerd. Biotische invloeden zijn ecologische interacties met ander planten, micro-organismen en dieren. In abiotische invloeden zijn alle mogelijke geofysische factoren begrepen. Dit zijn de enige factoren die een verklaring geven voor het gelijktijdig bloeien van bepaalde genotypes over de hele wereld.


Het is ook interessant op de merken dat er een overeenstemming werd gevonden tussen bloei van bepaalde bamboes in Tibet en zonnevlekken en aardschokken. Gelijkaardige factoren kunnen mogelijk ook de bloei van Fargesia murielae (synoniem Arundinaria) in Europa en Noord-Amerika verklaren.
Ook fysiologische invloeden kunnen belangrijk zijn. Zo werd bij in vitro culturen bloei bij zaailingen bekomen, wat het mysterie nog wat raadselachtiger maakt. Mogelijk kunnen in de nabije toekomst nog enkele andere tips van de sluier worden gelicht.

Opgelet bij aankoop:

Niet aanplanten i.v.m. bloei en vervolgens afsterven van de planten. Vele exemplaren zijn afgestorven tijdens de bloeiperiode van de laatste jaren (1990-2000). Toch worden her en der nog steeds planten aangeboden waarvan niet vaststaat of ze nog gaan bloeien. Je koopt ze beter toch niet.


Goede koop:

Er zijn nu tal van betere en nieuwe cultivars geselecteerd, uit de talrijke zaailingen, en op de markt gebracht. Zij bloeien niet.
Kies Fargesia murielae selecties bij een kweker die niet-bloeiende planten heeft geselecteerd.

Vermeederen: door delen

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!