TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Fargesia - PoaceaeFargesia ´s behoren tot het favoriete voedsel van de met uitsterven bedreigde Reuzenpanda. Deze geslachtsnaam is afgeleid van Farges. Van naturen groeien deze soorten in bossen en bergen waar de panda voorkomt. Fargesia´s hebben korte, ondergrondse uitlopers. Het zijn de meest gebruikte bamboes in onze tuinen, die het zeer goed doen op schaduwrijke plaatsen. Tal van nieuwe soorten uit China hebben het geslacht verrijkt dat bestaat uit voornamelijk middelhoge en polvormige bamboes. De stengels zijn meestal, dun, staan dicht opeen en zijn vrij buigzaam. De buitenste stengels gaan vaak naar buiten overhangen. Op de stengels zijn geen groeven waarneembaar. De bladeren zijn klein en talrijk en ontspruiten aan de stengels met minstens drie zijtakjes. Sommigen soorten die we nu onder Fargesia onderbrengen werden vroeger onder het geslacht Arundinaria ondergebracht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fargesia nitida - Japanse bamboe

6519.htm

Naam: Fargesia nitida

Nederlandse naam: bamboe

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: (Arundinaria nitida, Sinarundinaria nitida)

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Hoogte: 2-6

Bladeren: donkere stengel

Informatie, teelt: 

Fargesia nitida is afkomstig uit China en omstreeks 1889 naar hier overgebracht. Het is een polvormende bamboe tot 2-6 m hoog met een losse groei. De naam is afgeleid van 'nitidus' wat glanzend betekent. Uiterst winterharde soort met kleine bladeren en tot purper verkleurende opgaande halmen. De in de zomer uitlopende stengels blijven het eerste jaar kaal, zijn groen en duidelijk wit berijpt. De stengels, die tot 1 cm dik kunnen worden, buigen enigszins door onder het gewicht van het gebladerde. De stengels verkleuren naar tinten van bruin tot donkerbruin met een paarse gloed en zijn gedurende enige tijd opvallend glanzend. Oudere stengels verliezen dan weer hun kleur en worden meer matgrijs. De bladeren van Fargesia nitida zijn langwerpig en met een tamelijke, korte toegespitste punt. Aan de bovenzijde zijn ze matgroen, 6 tot 9 cm lang en ongeveer 1 cm breed.

Verwarring:

Je kan Fargesia nitida gemakkelijk onderscheiden van Fargesia murieliae door de donkerder halmbladeren, de donkerder groen kleur van de bladeren en de minder puntige vorm. Beiden soorten werden heel erg vaak aangeplant.

Gebruik:

Goed bruikbaar als solitair, als haag om een afscheiding te vormen of als kuipplant. Gebruik je deze als kuipplant let er dan op hem steeds voldoende van water te voorzien. In de winter beschermen tegen de koude noordenwinden. Groeien het liefst in halfschaduw maar volle schaduw kan ook. Verkrijgbaar bij de bamboekweker. Fargesia nitida vraagt meer schaduw en een vochtigere standplaats dan Fargesia murieliae.

Winterhardheid:

Winterhardheid tot -35įC. Algemeen is F. nitida meer winterhard dan F. murieliae.

Vermeerderen door delen

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw, schaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

http://www.bambooselect.com
Deze plant is verkrijgbaar bij 
Bamboo Selectģ

http://www.bambooselect.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!