TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hymenocallis - AmaryllidaceaeHymenocallis is afkomstig uit subtropisch en tropisch Amerika. Wij onderscheiden soorten waarvan de bollen droog en betrekkelijk koel (10-15°C) overwinteren en soorten die doorgroeien bij kamertemperatuur of in een warm kasje. De bloemen zijn artistiek en geuren bijna altijd. De bloembladeren zijn vrij smal met een sierlijk gekartelde kroon en opvallende, uitstekende meeldraden. De geurige bloemen hebben een bijkroon en zijn wit of geel. De bloemstengel wordt afhankelijk van de soort, tot 1 m hoog en is niet, zoals bij amaryllis hol, maar massief. De bladeren zijn lijnvormig en versmallen zich tot een bladsteel. De naam ismene is nog afkomstig van de naam die de planten vroeger hadden. De grote bloemen zijn heel mooi in combinatie met vaste planten als de Gypsophillia, Delphiniums en Hosta. Hymenocallis is een bolgewas dat zowel als kuipplant en kamerplant gehouden kan worden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bol- en knolgewassen 
Hymenocallis caribaea - Ismene
 

Naam: Hymenocallis caribaea

Nederlandse naam: ismene

Familie: Amaryllidaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 0.8-1

Bladeren: lijnvormig, versmallen tot een bladsteel

 

Hymenocallis caribaea - Ismene

Informatie, teelt:

 Hymenocallis caribaea is een meestal groenblijvende soort afkomstig uit West-Indië en bloeit meestal in de zomer, maar soms ook in andere jaargetijden en heeft zes tot twaalf grote, witte, welriekende bloemen in een scherm. De talrijke riem- en lijnvormige bladeren worden tot 90 cm lang. De grote bloemen, met een doorsnede van wel 15 cm, hebben lange, smalle kroonbladen waardoor ze op bleke spinnen lijken die balanceren boven glanzend groen loof.

Standplaats

Zonnig, zeer licht en luchtig.

Verzorging

Soorten zonder rustperiode

Vormen die geen rustperiode nodig hebben, staan ook 's winters licht tot zonnig en warm bij een kamertemperatuur van minstens 20° C. Ze krijgen normaal water, maar slechts éénmaal per maand mest. Vanaf het voorjaar is wekelijkse bemesting aan te bevelen.

Vermeerdering door broedbollen

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat geurende plantendelen

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!