TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hymenocallis - AmaryllidaceaeHymenocallis is afkomstig uit subtropisch en tropisch Amerika. Wij onderscheiden soorten waarvan de bollen droog en betrekkelijk koel (10-15°C) overwinteren en soorten die doorgroeien bij kamertemperatuur of in een warm kasje. De bloemen zijn artistiek en geuren bijna altijd. De bloembladeren zijn vrij smal met een sierlijk gekartelde kroon en opvallende, uitstekende meeldraden. De geurige bloemen hebben een bijkroon en zijn wit of geel. De bloemstengel wordt afhankelijk van de soort, tot 1 m hoog en is niet, zoals bij amaryllis hol, maar massief. De bladeren zijn lijnvormig en versmallen zich tot een bladsteel. De naam ismene is nog afkomstig van de naam die de planten vroeger hadden. De grote bloemen zijn heel mooi in combinatie met vaste planten als de Gypsophillia, Delphiniums en Hosta. Hymenocallis is een bolgewas dat zowel als kuipplant en kamerplant gehouden kan worden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bol- en knolgewassen 
Hymenocallis harrisiana - Ismene
 

Naam: Hymenocallis harrisiana

Nederlandse naam: ismene

Familie: Amaryllidaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: -

Bladeren: lijnvormig, versmallen tot een bladsteel

 

Hymenocallis harrisiana - Ismene

Foto http://www.kconline.com/tg/ uraniwa/Hymenocallis.html

 

Informatie, teelt:

Hymenocallis harrisiana uit Mexico is een echte zon- en warmteliefhebber en mag na de bloei naar de tuin verhuizen. De bloemen zijn wit van kleur en de bloemdekbladeren zijn lang, smal en ogen fragiel. En goede regenbui en de bloemen worden onooglijk.

Standplaats

Zonnig, zeer licht en luchtig.

Verzorging

Soorten met een rustperiode

De verzorging is vergelijkbaar met die van amaryllis, alleen duurt de rustperiode de hele winter. Pas tegen eind maart - begin april worden de droog en vorstvrij bewaarde bollen geplant in verse, enigszins leemhoudende grond en in het licht geplaatst bij ongeveer 15C. Men kan ze ook direct in de tuin op een zonnige plaats uitplanten. Totdat de bladeren in de herfst vergaan, is het nodig regelmatig te bemesten en water te geven om de bollen kracht te geven voor de volgende bloei.

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat geurende plantendelen

 

Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!