TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Fritillaria - LiliaceaeFritillaria is een geslacht met 85 soorten winterharde bolgewassen die men in de noordelijk gematigde streken in het wild aantreft. Hij komt voor in vochtige weiden langs de rivieren. De keizerskroon is afkomstig uit Afghanistan en door Dodoens in 1575 uit Constantinopel naar Wenen gebracht. De bloemen hebben binnenin een grote, ronde honingvlek. De meeste soorten worden gekweekt in botanische tuinen en in privé-collecties, en een paar in de gewone tuinen. De stengel maakt bij het opkomen een merkwaardige kronkelende beweging. Na de bloei staat die flink rechtop, steekt zijn fraai gevormde vruchtdoos omhoog. Uit de vruchtdoos komen vele platte zaden tevoorschijn die door wind en water worden verspreid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bol- en knolgewassen 
Fritillaria imperialis 'Lutea Maxima' -

Kievitsbloem, keizerskroon 
 

34628.htm

Naam: Fritillaria imperialis 'Lutea Maxima'

Nederlandse naam: kievitsbloem, keizerskroon

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: citroengeel

Hoogte: 1

Bladeren: groen

 

Informatie, teelt: 

De citroengele Fritillaria imperialis 'Lutea Maxima' is prachtig in combinatie met bijvoorbeeld de geurige Tulipa 'Mrs Moon' (lelietulp) of in combinatie met de vroegbloeiende Paeonia mlokosewitschii. Het is één van de populairste kievitsbloemen die in onze tuinen worden aangeplant.


Standplaats:

De meeste soorten slaan niet gemakkelijk aan of kunnen zich niet lang handhaven in onze tuingrond en in ons klimaat, maar onder de juiste omstandigheden zullen zij het toch goed doen in de tuin.
Ze verlangen een vruchtbare grond die niet te vochtig of alkalisch is wil men steeds opnieuw jaarlijks bloemen bekomen.

Planten:

Koop steeds bollen van uitstekende kwaliteit. Plant ze vroeg in het najaar (begin oktober) op een diepte van 15-25 cm diepte (tot 3 maal de grootte van de bol en meer).

Vermeerderen:

Door zaaien of delen kan maar is moeilijk. Doordat ze niet makkelijk zijn te vermeerderen zijn de bollen vaak prijzig. Het makkelijkst zijn ze te vermeerderen door het afnemen van broedbollen. De zaden zijn koudkiemers en vragen een koudeschok om tot kieming te kunnen komen. Zaai ze in het najaar (oktober-november) buiten. Het kan tot 12 maanden duren vooraleer de zaden ontkiemen.

Standplaats lichtbehoefte

zon

Zone (USDA):

7-9

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!