TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Populus - SalicaceaeDe populier is een geslacht met 35 soorten snel groeiende, winterharde, bladverliezende bomen die zich lenen voor hoge windhagen. Ze verdragen natte grond en zijn bestand tegen zeewind en luchtvervuiling, hun wortels kunnen schade toebrengen aan funderingen van gebouwen en rioleringen. De bloemen staan in hangende katjes, elke boom heeft of mannelijke of vrouwelijke katjes. Vooral Canada´s worden zeer veel aangeplant voor de houtproductie: lucifers, triplexplaten, klompen. Het is een uitgebreid geslacht met een grote verscheidenheid aan soorten: populier, ratelpopulier of esp, Canadese populier, Limburgse zwarte populier, Brabantse stander, Witte populier, Baakse populier, zwarte populier, Italiaanse populier, Amerikaanse populier, witte abeel, grauwe abeel, balsempopulier e.a.
De herkomst van de populier is niet met zekerheid bekend. Hij werd waarschijnlijk in d e2de helft van de 18de eeuw in Italië aangetroffen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen
Populus balsamifera - balsempopulier
 

Naam: Populus balsamifera

Nederlandse naam: balsempopulier

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: (Populus candicans, Populus michauxii, Populus tacamahaca)

Bloeitijd: 3

Bloemkleur: blad wit uitlopend

Hoogte: 15 meter

Bladeren: onderzijde wit viltig

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Populus balsamifera - balsempopulier

 

Populus balsamifera is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt in zijn habitat een 20 tot 30 meter hoge boom. In Europa veelal aangeplant als sierboom en tot een vijftiental meter hoog groeiend. Groeit hoog rechtop in een cylindrische vorm.Geur:

Heeft een grote aantrekkingskracht door zijn geurende winterknoppen die met een kleverige hars zijn bedekt en instaan voor die typische gekende balsemgeur, waar het water je van in de mond kan lopen. Met een briesje wind wordt de geur nog eens versterkt. Slechts weinig bomen geuren zo sterk als deze balsempopulier. De hars die de knoppen bedekt geurt vooral sterk in het voorjaar tot aan het uitlopen. Door de overdadige geur plant je deze boom best aan de rand van de tuin.De gezaagde bladeren zijn rond en ietwat hartvormig aan de voet. De bovenzijde van het blad is donkergroen terwijl de onderkant van het blad witachtig is. Het jonge blad ook ietwat wit uitlopend. De bloemen verschijnen vanaf de leeftijd van 8 jaar, in maart, waarbij de mannelijke helderrood zijn gekleurd tot 7.5 cm groot. De vrouwelijke bloemen zijn groter, groenachtig tot 10 cm groot. Daarna verschijnen katjes van 20 tot 30 cm lang. Balsempopulier vormt veel wortelopslag (scheuten). De schors is opvallend grijs.


Populus balsamifera - balsempopulier
Standplaats:

Houdt van een vochtige, frisse bodem. Planten aan de waterrijke oevers doen het goed. Te zure gronden worden echter niet goed verdragen. Doet het goed tot halfschaduw maar niet in de schaduw van andere bomen.

Vermeerderen door zaaien of afleggen. Het gemakkelijkst is een of meerdere van de talrijke wortelopslag scheuten af te nemen (november-februari).

Ziekten en plagen:

De balsempopulier is gevoelig aan kanker. De cultivar Populus balsamifera 'Balsem Spire' schijnt daar beter tegen bestand te zijn.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Deze boomvorm komt voor in :

Zuilvorm

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!