TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen 
Salix caprea - waterwilg, boswilg
 

Naam: Salix caprea

Nederlandse naam: waterwilg, boswilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 3-4

Bloemkleur: katjes geel

Hoogte min-max: 3-9

Bladeren: onderzijde grauwwit behaard

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Salix caprea - waterwilg, boswilg

Informatie, teelt:

Salix caprea is inheems en afkomstig uit Noord-AziŽ en Europa. De Latijnse naam betekent "wilg die door geiten wordt gegeten".

Zij komt meestal voor als struik of kleine boom en wordt 3-9 meter hoog. Typerend zijn de grote, ronde ovale of ellipsvormige middelgroene bladeren, die aan de onderzijde grauwwit en wollig behaard zijn en tot 10 cm lang kunnen zijn.

De mannelijke plant heeft grote, eerst zilverwitte en later gele geurende katjes en de vrouwelijke heeft zilverachtige katjes. Beide verschijnen in het voorjaar, nog vůůr de bladeren. Deze wilg gedijt goed in brakke moerasgrond. Zijn krachtig uitspreidende groeiwijze maakt hem geschikt voor grotere tuinen en daarom catalogeer ik deze wilg onder bij de bomen.

Deze wilg komt bijna in heel Europa voor. Sinds mensenheugenis is hij in cultuur en van belang voor de bijenteelt. Hij wordt gebruikt als veelzijdige pionierhoutsoort. In het vroege voorjaar dient hij als snijbloem.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is geschikt voor aanlevering van snijbloemen

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!