TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen
Salix caprea 'Kilmarnock' - treurwaterwilg
 

Naam: Salix caprea ´Kilmarnock´

Nederlandse naam: Treurwaterwilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: mooie katjes

Hoogte min-max: 0.3-2.5

Bladeren: groen, gelobd

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Salix caprea 'Kilmarnock' - treurwaterwilg
Foto Vlam - www.vlam.be

Informatie, teelt:

Een goed voorbeeld van een geënte treurvorm is Salix caprea ‘Kilmarnock’. Salix is de wetenschappelijk naam voor wilg. ‘Kilmarnock’ is dus ook een treurende wilg, maar nauwelijks te vergelijken met de treurwilg langs de waterkant. Dit ras wordt geënt op stammetjes van verschillende hoogte 40, 60, 80, 100 en 120 cm tot boomvormen van 2 meter. Ze zijn er zelfs van 30 cm hoogte. Die zijn bij uitstek geschikt voor de vensterbank. De grotere maten doen het uitstekend in een pot of een kuip op het terras of het balkon. In de tuin misstaat de ‘Kilmarnock’ evenmin.

De katjes van Salix caprea ‘Kilmarnock’ zijn opvallend groot en zilverwit. Ze zijn al in februari te zien. Later in het seizoen, richting maart-april tooien die katjes zich met goudgele meeldraden.

Wanneer de bloei voorbij is - de katjes vallen dan naar beneden - moet u alle takken van de ‘Kilmarnock’ tot een lengte van 2 tot 3 cm terugknippen. Het kort geknipte pruikje groeit binnen zeer korte tijd weer uit tot een volwaardige kroon. De ranke twijgen die dan worden gevormd, tooien zich het volgend voorjaar weer met katjes.

De wilg houdt in zijn algemeenheid van water. Wanneer u een ‘Kilmarnock’ in een kuip op het terras zet, dan moet die kuip wel zo groot zijn dat de potgrond een hoeveelheid water in voorraad kan hebben. De plant heeft immers geen mogelijkheid om het water dat hij nodig heeft, elders te halen.

Kies daarom voor een boompje van 80 cm een kuip van minimaal 10 liter. Bij een stamhoogte van 120 cm past een kuip van 20 tot 25 liter. Een te kleine pot betekent dat ook uw boompje gauw topzwaar wordt. Een beetje wind legt uw ‘Kilmarnock’ dan al snel om.

Geef zoveel water dat de grond niet uitdroogt. Doe dat bij voorkeur iedere dag. Een wilg krijgt zelden te veel water. Een schotel onder de pot die u regelmatig bijvult, is zeker op warme dagen ideaal. Droogt uw wilg door onvoorziene omstandigheden toch een keer uit, laat hem dan met zijn wortelkluit een nacht in een emmer met water staan. Tien tegen een dat hij er weer bovenop komt.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant moet gesteund worden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Deze boomvorm komt voor in:

treurvorm.jpg (14156 bytes)
treurboom

Klik op een plaatje voor meer info

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!