TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen 
  Salix babylonica 'Tortuosa' - krulwilg, kronkelwilg
 

Naam: Salix babylonica “Tortuosa“

Nederlandse naam: krulwilg, kronkelwilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: (Salix matsudana “Tortuosa“)

Bloeitijd: 4

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 5-10

Bladeren: lijn- tot lancetvormige, 5-10 cm

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

 

Klik op onderstaande foto voor laden van macro-afbeelding 1024x650 pixels

Salix babylonica 'Tortuosa' - krulwilg, kronkelwilg 

  Informatie, teelt:

Deze Salix babylonica “Tortuosa“ wordt nog vaak als Salix matsudana “Tortuosa“ aangeduid. Hij is de laatste jaren vooral bekend geraakt door het gebruikt als decoratieve (en versierde) paastakken. De takken zijn dan ook gemakkelijk en lang op water te houden. Menig tuinliefhebber plantte nietsvermoedend na Pasen zijn paastakken in de tuin. Verwondering alom nadien, want de krulwilg groeit stevig door, en kan tot 10 meter hoog worden. Gelukkig laat de krulwilg zich ook gemakkelijk sterk snoeien.

Kronkelwilgen houden wel van vocht. Op drogere gronden groeien ze ook, maar laten veel (geel) blad vallen tijdens droogteperiodes. Ook komen dan meer droge takken voor. Bij voorkeur planten in de volle zon. Door te weinig zon maken ze te slappe twijgen en bladeren.

Salix babylonica 'Tortuosa' - krulwilg, kronkelwilg

Opvallend zijn de gedraaide, vaalbruine twijgen die lijken op kurketrekkers. De lijn- tot lancetvormige bladeren zijn eveneens gedraaid en 5 tot 10 cm lang. Ze verkleuren in de herfst van helgroen naar geel. Omdat de krulwilg zo'n decoratief karakter heeft wordt hij vaak aangeplant. Ze bloeien in april maar dit stelt weinig voor.

Krulwilgen zullen na enige tijd veel droge takken bezitten die het uiterlijk ontsieren. Jaarlijks de dode twijgen wegsnoeien lijkt aangewezen. Ze groeien vrij spontaan met meerdere harttakken uit tot een meerstammige boom. Maar het mooist is toch de plant op te kweken met 1 centrale harttak.

Vermeerdering:

- door het nemen van winterstekken
- takken in water

Standplaats lichtbehoefte

zon

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

- plant heeft opvallende takken, twijgen of schors

Zone (USDA): 4-10

 

Deze boomvorm komt voor in:

meerstammig.jpg (27185 bytes)
meerstammig

Klik op een plaatje voor meer info

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!