TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sorbus - RosaceaeDe lijsterbes is een geslacht van meer dan 100 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters, die in de meeste grondsoorten en onder alle omstandigheden, gemakkelijk groeien. Veel soorten en cultivars verdragen schaduw en luchtvervuiling. De bloemen zijn klein, wit of roomwit en staan in platte trossen. Ze bloeien in mei of juni. De bessen, die in kleur uiteenlopen van wit en geel naar oranje, roze en rood, komen vaak in grote hoeveelheden te voorschijn. Van vele soorten worden de bladeren in de herfst geel, oranje of vuurrood. Er zijn ook enkele soorten met geschikte bessen als fruitboom aan te planten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen
Sorbus aucuparia - lijsterbes (gewone)

 

 Naam: Sorbus aucuparia

Nederlandse naam: gewone of wilde lijsterbes

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: witte bloemen

Hoogte min-max: 8-12

Bladeren: 4 tot 9 oneven gepaard samengesteld

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Sorbus aucuparia - lijsterbes (gewone) 

Informatie, teelt:

Sorbus aucuparia komt algemeen voor in geheel Europa - met uitzondering van het grootste gedeelte van het Iberisch schiereiland. Haar verspreiding in BelgiŽ en Nederland ligt duidelijk op de hogere zandgronden en in de duinen. In het klei- en het westelijk laagveengebied is zij minder algemeen. Het meest karakteristiek is de wilde lijsterbes voor onze berken- en eikenbossen. Zij is vaak min of meer als enige vertegenwoordiger van de struiklaag in dergelijke bossen aanwezig, wat te maken heeft met het lichte, transparante karakter ervan. Omdat de wilde lijsterbes een lichte standplaats prefereert zien we haar veel minder in bosgemeenschappen met een gesloten karakter. Daar treffen we haar vooral in de bosrand, meestal als individuele boom.

Gebruik

De wilde lijsterbes kennen we in Nederland meestal als een kleine boom, die niet groter wordt dan 8 tot 12 m en niet ouder dan een jaar of tachtig. Oudere bomen gaan vaak ten onder aan kernrot. In het voorjaar is zij een van de eerste boomsoorten die in blad komt met 4 tot 9 oneven gepaarde samengestelde bladeren. Vrij snel na het verschijnen van de bladeren komen de vaak rijk bloeiende roomwitte platte bloemschermen die enigszins weeÔg geuren. De geur vertoont een vage gelijkenis met die van veel meidoornsoorten. In de nazomer en het najaar valt de wilde lijsterbes goed op door de fel gekleurde vruchten en vervolgens door het geel tot rood kleurende herfstblad.

De bessen

De bessen zijn zeer geliefd bij trekvogels. De wetenschappelijke naam accuparia is afgeleid van avis (vogel) en capere (vangen) en wijst daarop. Vooral nadat de vorst er over is gegaan zijn de vruchten erg geliefd bij koperwiek, kramsvogel en andere lijsters maar ook bij vos en das.

Voor de mens is het eten van de vruchten minder aangenaam vanwege een geringe concentratie van het licht giftige parasorbinezuur, dat echter bij verhitten verdwijnt.

Lijsterbesvruchten zijn na koken goed toe te passen in confituren en vruchtengelei. Ook alcoholdestillatie is mogelijk echte Russische wodka schijnt lijsterbeslikeur als bestanddeel te hebben.


Toepassing

Meubels en kasten van lijsterbeshout of -fineer zien er prachtig uit en lijken wel op dat van de perenhout. Het hout is moeilijk splijtbaar, buigzaam, niet al te zwaar en tamelijk hard met wit tot lichtrood spinthout en lichtbruin kernhout.
De schors maar ook het loof zijn zeer rijk aan looistoffen, zelfs rijker dan die van de eik. Deze looistoffen geven leer een diepe bruine kleur.
De zaden zijn tamelijk rijk aan vetten en oliŽn.
Van gedroogde lijsterbesbloesem kan men goed thee zetten. Het loof en de jonge twijgen tenslotte kunnen ook als veevoer gebruikt worden.


Vermeerderen door het zaaien van vers geplukte bessen

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

deze plant bevat geurende plantendelen

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

- plant is erg geliefd bij vogels

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!