TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ulmus - UlmaceaeIepen zijn bomen of heesters met min of meer scheve bladeren. De bij ons voorkomende soorten hebben tweeslachtige bloemen. Iepen zijn taaie bomen die veel besnoeiing kunnen verdragen. Bestuiving door wind. De vruchten zijn bij sommige rassen voor het merendeel loos. Het hout van de gewone iep is zeer taai en uitstekend timmerhout, ook voor meubelen. De bladeren van onze soorten hebben een scheve bladvoet, doch bij de kiemplantjes en nieuwe loten zijn ze vaak symmetrisch. Al ruim 50 jaar sterven veel bomen door de iepenziekte, veroorzaakt door de zwam Ceratostomella (Graphium) die door de Iepenspintkevers worden overgebracht. Gedurende de voorbije jaren heeft men resistente rassen proberen te kweken, en met succes.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen
 Ulmus hollandica (x) 'Wredei' - Gele olm, goudiep
 

Naam: Ulmus hollandica (x) 'Wredei'

Nederlandse naam: gele olm, goudiep

Familie: Fabaceae

Andere gebruikte benamingen: (Ulmus carpinifolia 'Wredei')

Bloeitijd: 2-3

Bloemkleur: -

Hoogte: 8 meter

Bladeren: ovaal, bovenzijde glad, onderzijde kaal, 5-10 cm

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Informatie, teelt:

 Ulmus hollandica (x) 'Wredei' is nog vaak in de literatuur terug te vinden onder Ulmus carpinifolia 'Wredei'. Deze gele iep is een kleine zuilvormige boom met opvallende geel-groene ovaale bladeren. De iep is goed te herkennen aan de scheve bladvoet. Een winterkale boom heeft kale twijgen en knoppen. Op jeugdige leeftijd groeit de gele olm weliswaar smalopgaand, bijna piramidaalvormig, maar op latere leeftijd hebben ze de neiging met een brede 'buikvorm' uit te groeien. U kan dat bijsturen door regelmatig te snoeien.

Standplaats:

Misschien is dit wel een dilemma? Hoe meer zonlicht hoe feller geel de bladeren van de gele olm kleuren. Echter treedt tijdens de zomer al te vaak zonnebrand op met bruine, verbrande bladeren tot gevolg. Plaats liever de gele iep op een zo licht mogelijke plaats maar niet in de volle zon, kies eventueel een licht beschaduwd plekje. De bladeren zullen weliswaar eerder geel-groenige tinten vertonen, maar je behoudt tenminste een gezonde plant!

Bodem:

Iepen houden van een diepe, vruchtbare losse en niet te droge grond.

Gebruik:

Door zijn zuilvormige groeivorm en zijn makkelijk in vorm te snoeien habitat is de gele iep in bijna elke tuin toepasbaar. De gele tinten zijn zeker een meerwaarde voor uw tuin.

Vermeerdering: door enten

 

Deze boomvorm komt voor in:

Zuilvorm 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!