TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Carpinus - CorylaceaeHaagbeuk is een bladverliezende en makkelijk te telen bos- en parkboom. De meeste van de 35 soorten zijn inheems in Oost-Azië. Alleen C. betulus komt verspreid voor in Midden- en West-Europa. Te onderscheiden van het geslacht Fagus o.a. door zijn blad, eivormig met dubbel gezaagde rand en meestal 12 tot 14 paar zijnerven, soms minder. De mannelijke katjes staan met 3-12 meeldraden op elke schub. De helmknoppen zijn gespleten. Vrouwelijke katjes aan de bebladerde takjes. De vrucht is een noot in en 3-lobbig schutblad. Er komen gekweekte vormen voor met bladeren in de vorm van eikenbladen, andere met diepere ingesneden bladeren.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bomen
Carpinus betulus 'Fastigiata' - zuilhaagbeuk

14883.htm

Naam: Carpinus betulus 'Fastigiata'

Nederlandse naam: zuilhaagbeuk

Familie: Carpinaceae

Andere gebruikte benamingen: (C. b. pyramidalis)

Bloemkleur: donkergoen blad

Hoogte: 10-18 meter

Bladeren: fijn gezaagde randen

Carpinus betulus 'Fastigiata' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Informatie, teelt:

 De haagbeuk, Carpinus betulus ‘Fastigiatus’ is een boom met een hoog doorgroeiende stam. De slank opgaande, dichte kroon wordt later steeds boller. De haagbeuk heeft een regelmatig gevormd blad, met een fijn gezaagde rand en een sprekende groene kleur.

 Door zijn vorm is hij heel geschikt als solitair.
Dat de boom haagbeuk heet, betekent echt niet dat hij alleen voor hagen geschikt zou zijn. De naam op zich is in wezen dubbel misleidend. Want beukenhagen worden meestal niet van een haagbeuk gemaakt, maar van een gewone beuk.
Deze zuilbeuk is voornamelijk geschikt voor solitaire plaatsen. Volwassen exemplaren kunnen uitgroeien tot 10-18 m hoogte en 10-12 m breedte. Wie hem kleiner wil houden kan vanaf jeugdige leeftijd de piramidale vorm bijsnoeien. Hij is dan in te tomen tot 2,5-3,5 m hoogte en 1 m breedte.
Soms wordt de zuilhaagbeuk gebruikt in brede straatprofielen op een ruime afstand van de woningen. Zeer mooi en karakteristiek indien hij tot aan de grond is vertakt.

 

Deze boomvorm komt voor in:

Zuilvorm 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!