TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acer - AceraceaeMet ongeveer 150 soorten is het geslacht Acer vnl. verspreid over de noordelijke gematigde zones van Europa, Azië en Noord-Amerika, maar ook in Noord-Afrika en de tropische gebergten van Zuidoost Azië. Het zijn meestal hoge tot kleinkronige bomen tot struiken, bladverliezend met vaak een decoratief blad en een mooie herfstverkleuring. Het blad is meestal min- of meer handvormig gelobd, ook wel 3- tot 7- talig geveerd of ongedeeld. De bloemen staan in eindstandige pluimen, in trossen of in tuilen en meestal klein, groenachtig en onaanzienlijk. De typische zaden zijn samengesteld uit 2 éénzadige, gevleugelde splitvruchten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bomen
Acer platanoides 'Globosum' - Noorse bolesdoorn

 

Naam: Acer platanoides 'Globosum'

Nederlandse naam: Noorse bolesdoorn

Familie: Aceraceae

Bloeitijd: 5-6

Hoogte: 6-8 meter

Bladeren: Bladeren 9-18 cm , 5-lobbig, heldergroen, kaal, lobben toegespitst.

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Acer platanoides 'Globosum' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Acer platanoides 'Globosum

Informatie, teelt:

De bolesdoorn is de laatste jaren immens populair. Reden waarom de boom soms moeilijk te verkrijgen is. De boom is iets zoutgevoeliger dan de bolacacia. Wat aanplant op klei aangaat, is de boom te vergelijken met de bolacacia. Ook de bolesdoorn kan slecht tegen een ‘natte voet’ en verlangt een doorlatende grond. Wel is de bolesdoorn beter bestand tegen de wind.
Het snoeien van esdoorns in het algemeen - en dus ook van de bolesdoorn - dient te gebeuren voor de kortste dag! Al heel vroeg in het voorjaar komt van deze bomen de sapstroom op gang. Vooral bij zachte winters. Snoeit men in het voorjaar, dan gaan de bomen ‘bloeden’, soms overstelpend. Esdoorns worden wel ‘gemolken’. Door het sap in te dikken is siroop te verkrijgen: een erg gezond goedje. Een dergelijke behandeling is voor onze tuinboom echter niet aan te raden. Aan het eind van de eerste groei, zo rondom de langste dag, staat de natuur zo’n veertien dagen stil. Ook dan is het een geschikte tijd de bolesdoorn bij te snoeien. Het knotten van een bolesdoorn - zoals bij de bolacacia - zou moeten gebeuren voor de kortste dag. Volgt dan een strenge winter, dan kan er schade ontstaan aan de knot. Reden om bij de esdoorn een voorzichtige snoei te hanteren.Bolvormig groeiende esdoorn voor de kleine tuin en langs opritten. Afkomstig uit Nederland. Opletten voor bloeden (1/1-1/5) tijdens snoeien. Altijd op een stam geŽnt. Boom met rode knoppen. Bloemen in opstaande tuilen met vleugels in elkaars verlengde.

 

Deze boomvorm komt voor in:

 Bolvorm

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!