TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen 
Salix alba - schietwilg, knotwilg, waterwilg
 

Naam: Salix alba

Nederlandse naam: schietwilg, knotwilg, waterwilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: zilverachtige katjes

Hoogte min-max: 15-28

Bladeren: dofgroen, zijdeachtig behaard

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Klik op onderstaande foto voor laden van macro-afbeelding 1024x650 pixels

Salix alba - schietwilg, knotwilg, waterwilg

Informatie, teelt:

Salix alba is inheems in Europa, West- en Noord-AziŽ waar hij voorkomt in moerasbossen en vochtig laagland. Het is een van de belangrijkste wilgen voor de houtproductie. Vaak terug te vinden in landbouw-, rivier- en polderlandschappen, langs weiden zowel als knotwilg als ongeknot edm. Deze wilg houdt van vochtige standplaatsen en groeit dan ook behoorlijk snel. Hoge waterstanden worden enorm goed verdagen, zelfs in de zomermaanden.

Het blad is lancetvormig, 6-10 cm lang, aanvankelijk aan beide kanten zijdeachtig behaard, maar later van boven dofgroen, van onderen grijsblauw en behaard. De schors van oudere exemplaren is in de lengte diep ingesneden.
In mei bloeien de mannelijke zilverachtige katjes. De vrouwelijke dragen geelgroene schutblaadjes en zorgen in de maanden juni-juli voor veel rondzwevende (hinderlijke) zaadpluizen.

De dunnen twijgen zijn olijfbruin gekleurd en erg dienstig. In de groentetuin geschikt als rijshout voor het leiden van bijvoorbeeld erwten. In natuurreservaten bestaan nog grienden waaruit wilgentenen worden geoogst waarmee men toffe gevlechte hagen kan vormen.

Van Salix alba worden enkele variŽteiten vaak in tuinen of parken aangeplant: ī'Liempdeī is het meest courante ras. Andere cultivars zijn nog Barlo, Belders, Bredevoort, Chemesina, Dartīs Snake, Drakenburg, Green Valley, het Goor, Lichtenvoorde, Lievelde, Nova, Red Hunter en Rockanje. Zij onderscheiden zich vaak door hun bijzondere gekleurde wintertakken.

Gebruik (bron Brigit Kahlert)

De Wilg werd daar waar zij groeide al eeuwenlang gebruikt voor het vervaardigen van erfafscheidingen, hek- en vlechtwerk, het maken van kisten, houtwol, houtskool en cricketbats. Eskimoīs gebruikten voor het geraamte van hun kajaks wilgenhout. Een omheining van wilgentakken noemde men vroeger "luik, de loke of heimluik". Tegenwoordig worden wilgentenen ook wel eens langs een metalen constructie gevlochten als geluidsscherm. In combinatie met leem werden wilgentakken gebruikt bij de bouw van vakwerkhuizen. In de Voerstreek kan men dit nog zien. Wilgenrijshout wordt tegenwoordig ook tussen palen gevlochten voor het aanleggen van milieuvriendelijke oevers. Klompendragers beweren dat klompen, die van wilgenhout vervaardigd zijn, een betere kwaliteit leveren dan die van populierenhout. Ze zouden beter tegen water kunnen en meer warmte geven. Wilgenhout is ook zeer geschikt voor houten stelen van gereedschappen (de bijl). Wilgenbast gebruikte men vroeger tegen reumatiek en jicht. Door op een stukje bast te kauwen, kun je pijn verlichten. Daarin zit namelijk salicine, hoofdbestanddeel van aspirine.

  Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

- plant is erg geliefd bij vogels

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!