TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Bomen 
Salix fragilis - kraakwilg
 

Naam: Salix fragilis

Nederlandse naam: kraakwilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: geelachtige meeldraden

Hoogte min-max: 15-15

Bladeren: ovaal, gele herfstkleur

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

 

Informatie, teelt:

Deze snelgroeiende soort uit Europa en het noordwesten van AziŽ kan 15 m hoog worden en heeft een rijk vertakte, brede kroon. De kraakwilg of Salix fragilis heeft takken die weinig buigzaam zijn en bij het afbreken een kraakgeluid maken. Het is een forse boom met een open kroon. De getande bladeren, tot 15 cm lang, verkleuren geel in de herfst. De katjes zijn ovaalvormig met een spits puntje.

Deze boom groeit gemakkelijk en kan een probleem vormen als hij zich verspreidt langs oevers van rivieren of beekjes. Er zijn verschillende cultivars. Omdat zij later bloeit dan de andere wilgen, wordt zij tot de zomerwilgen gerekend. Vooral geschikt voor grotere tuinen.

Oude bomen gaan soms rotten en breken dan makkelijk af bij storm.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA): 3-10

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!