TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ginkgo - GinkgoaceaeGinkgo is een geslacht met één afzonderlijke soort. Die nauw is verwant aan de coniferen. Het is een primitievere bladverliezende boom met wigvormige bladeren, die veel weg hebben van de Adiantum (venushaar). Hij is winterhard, maar verlangt een goede vochthoudende bodem. Het zaad lijkt op een pruim. De olierijke pitten worden in Oost-Azië gegeten. In China en Japan is dit een zéér geliefde sierboom. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke rassen. De mannelijke bloeien niet. Dit zou een voordeel zijn vanwege de stinkende vruchten die vrouwelijke bomen voortbrengen. Ginkgo biloba bomen verdragen goed plaatsen met verhardingen en zijn redelijk goed bestand tegen de stedelijke luchtvervuiling.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Bomen
 Ginkgo biloba - Japanse noteboom, waaierboom
 

Naam: Ginkgo biloba

Nederlandse naam: japanse noteboom, waaierboom, eendepootboom

Familie: Ginkgoaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: -

Hoogte: 20-25 meter

Bladeren: Bladen waaiervormig met diep ingesneden top.

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Ginkgo biloba - Japanse noteboom TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Ginkgo biloba - Japanse noteboom, waaierboom

Informatie, teelt: 

Een geslacht met één afzonderlijke soort. Het is een plantengeslacht uit een vorig tijdperk en bestaat ongeveer 150 miljoen jaren. Hij is verwant aan de coniferen maar is een primitievere bladverliezende boom met wigvormige bladeren, die veel weg hebben van de Adiantum (venushaar). De kroonvorm is zeer variabel. De waaiervormige, lichtgroene, 5-8 cm grootte bladeren hebben geen middennerf. Typisch mooie herfstverkleuring van lichtgroen naar goudgele bladeren. Hij is winterhard, maar verlangt een goede watervoorziening. 

De japanse noteboom is eerst tweehuizig, maar op latere leeftijd meestal éénhuizig. Het zaad lijkt op een pruim, 2-3 cm groot, hangend aan een steel. Deze olierijke pit wordt in Oost-Azië gegeten. In China en Japan is dit een zéér geliefde sierboom. Een interessante boom voor kleine tuinen. Ook dikwijls in groenstroken aangeplant. Vreest natte gronden. Ginkgo biloba verdraagt goed plaatsen met verhardingen en is redelijk goed bestand tegen de stedelijke luchtvervuiling.

Deze boomvorm komt voor in:

Zuilvorm - Kroonvorm - Halfstamvorm - Struikvorm

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!