Pinus - PinaceaePinus of de den is een geslacht met ongeveer 100 soorten groenblijvende, kegeldragende bomen die in vrijwel alle bosachtige streken op het noordelijk halfrond worden aangetroffen. Ze variëren van kruipende heesters tot bomen die tot 75 m hoog worden, maar het overgrote deel vormt een middelmatig hoge of hoge boom. De grotere soorten hebben een lange, rechte stam en horizontale of opgaande, gewoonlijk vrij dikke takken. De naalden staan, al naar de soort, in bundels van twee, drie of vijf, aan de voet omgeven door een vliezige schede. De kegels zijn houtig, breed en gedrongen, of lang en banaanvormig, bij sommige soorten hebben ze de grootte van een ananas.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Coniferen
Pinus nigra ssp. nigra - Oostenrijkse den
 

Naam: Pinus nigra ssp. nigra

Nederlandse naam: Oostenrijkse den

Familie: Pinaceae

Andere gebruikte benamingen: Pinus nigra īAustriacaī, Pinus nigra var. Austriaca

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 20-50

Bladeren: donkergroen, in bundels van 2

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Pinus nigra ssp. nigra - Oostenrijkse den

Informatie, teelt:

Pinus nigra ssp. nigra, de Oostenrijkse den is inheems in Oostenrijk, Midden-ItaliŽ en de Balkan. Deze den is zeer geschikt om als windsingel dienst te doen. Hij gedijt op alkalische bodem en klei. De boom kan een hoogte van 50 m. bereiken en zo'n 1000 jaar oud worden. Hij is een zeer belangrijke boom in de bosbouw want daar waar de Pinus sylvestris faalt kan men deze den planten.

Hij wordt in vele landen aangeplant als scherm in land- en bosbouw. Hij levert echter geen bruikbaar timmerhout daar hij te grof van takken is. Deze den stelt nagenoeg geen eisen aan de bodem. Wel houdt hij van warmte, vooral tijdens de groeiperiode. De boom is goed bestand tegen vorst, rookhinder, hitte en droogte.

Het is een waardevolle tuinplant voor een grote tuin en vormt een goede tuinkering. De groei is dicht en de kleur donkergroen, de jonge scheuten zijn geelbruin. De naalden staan dicht opeen en zijn redelijk stijf. Ze zijn 8-14 cm lang en donkergroen van kleur. De naalden staan in bundels van twee. Vroeger de meest gekweekte Pinus voor grote tuinen.

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)