TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Pinus - PinaceaePinus of de den is een geslacht met ongeveer 100 soorten groenblijvende, kegeldragende bomen die in vrijwel alle bosachtige streken op het noordelijk halfrond worden aangetroffen. Ze variëren van kruipende heesters tot bomen die tot 75 m hoog worden, maar het overgrote deel vormt een middelmatig hoge of hoge boom. De grotere soorten hebben een lange, rechte stam en horizontale of opgaande, gewoonlijk vrij dikke takken. De naalden staan, al naar de soort, in bundels van twee, drie of vijf, aan de voet omgeven door een vliezige schede. De kegels zijn houtig, breed en gedrongen, of lang en banaanvormig, bij sommige soorten hebben ze de grootte van een ananas.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Coniferen
Pinus strobus - Weymouthpijn

 

Naam: Pinus strobus

Nederlandse naam: weymouthpijn

Familie: Pinaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: roomkleurig

Bladeren: grijsachtig groenblauw

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Pinus strobus - Weymouthpijn TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Pinus strobus - Weymouthpijn

Informatie, teelt: 

De weymouthpijn is afkomstig uit Centraal en Oostelijk Noord-Amerika. Daar levert deze boom mooi, zacht en noestvrij hout dat ooit eens in de helft van Europa's behoeften voorzag. Ook in Amerika en daarbuiten was de weymouthpijn zeer geliefd. Het was Lord Weymouth die deze pijnboom in 1705 naar Longleat (UK) meebracht. Daar werd de weymouthpijn al snel aangetast door een schimmelziekte waardoor hij in de Engelse bosbouw buiten gebruik werd gesteld.
Een solitaire weymouthpijn wordt in zijn oorspronkelijk habitat tot 65 meter hoog en 10 meter breed. Ze kunnen tot 500 jaar oud worden.Standplaats:

Groeit bij voorkeur op vochtige, zandige leemhoudende gronden maar arme zandgronden vormen ook geen probleem. Voortdurend natte kalkrijke gronden zijn echter minder geschikt.

Toepassing:

Deze pijnboom is een uitstekende den voor het aanplanten van dichte groepen schermen voor geluidshinder of privacy. Geschikt voor een snelgroeiend klein bosje. Bijzonder geschikt voor afscheidingen tegen rook en stof.
Mooie solitair in grote borders mits regelmatige snoei. Voorziet dan een plaats van 3 x 3 meter.

Groeivorm:

Deze pijnboom groeit snel (zelfs tot 0,5-1,5 meter per jaar) uit tot een piramidaalvormige boom met vrij korte takken in regelmatige kransen. De takken staan loodrecht op de stam geplaatst. Jonge takken zijn vrij dun, fijn behaard en groenblauw. Later gaat de kleur over in diverse groene tinten. Er is ook een dwergvorm 'Nana'.

Stam: opvallend ook is zijn gladde, grijsgroene glanzende stam.

Naalden: de naalden zijn 8 tot 12 cm lang en staan in bundels van 5. Ze zijn zilvergroen en iets gebogen.

Kegels: de kegels zijn smal, 10 tot 20 cm lang met vrij brede schubben die echter tamelijk dun zijn. Ze zijn rijk aan hars en hangen aan dunne stelen aan de takken naar beneden.

Zaden: de zaden zijn klein en gevleugeld.

Vermeerdering:

Uit zaad.

Ziekten en plagen:

-
Weymouthroest is een schimmelziekte veroorzaakt door Cronartium ribicola. De ziekte veroorzaakt knobbelachtige kankers waarin zich de aecidiosporen bevinden. De naalden worden bruin (vallen af) en de zieke takken sterven langzaam af. Bij jongere planten kan de harttak worden aangetast waardoor de gehele boom afsterft.
Deze schimmel is een waardwisselende roestzwam waarbij de zwarte bes de primaire waardplant is. De tussenwaard is Pinus strobus.

Bestrijding: 
plant geen zwarte bes in een omgeving van 1 km van de planten. De zieke takken verwijderen en de wonden afdekken. Zieke schorsplekken uitfrezen en insmeren met kankerverf. Tť zieke bomen rooien en verbranden.

-
Dennewolluis (Pineus pini) op takken en stammen. Deze luizen zijn bedekt met een wit wollig wasdons. Ze zuigen aan takken en stammen. Ook naalden worden aangetast waardoor ze gaan afruien en er groeiremming ontstaat. Bestrijding in de lente (mei) met endosulfan, malathion of mevinfos.


http://www.tuinkrant.com/tuinarchitectuur/ruda/

Deze plant is verkrijgbaar bij 
Tuinaanleg & Boomkwekerijen

Ruda
The Green Touch

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!