TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Picea - PinaceaeAlle Picea-soorten groeien in vrijwel elke, niet al te arme grond. Kalkrijke gronden worden echter over het algemeen niet zo goed verdragen. Sparren zijn vooral onderhevig aan sparrenluis, een soort bladluis, en dit vooral in de lente bij het uitlopen van het jonge schot. Het is dan ook noodzakelijk vanaf de vroege lente alle planten van het geslacht Picea regelmatig op sparrenluis te controleren, en deze bij de minste aantasting met een gepast middel tegen bladluis, te bestrijden. Hoe verder in de zomer, hoe minder kans er bestaat op een nieuwe aantasting van bladluis, doch dan neemt de kans op aantasting door spint (rode spin) weer toe. Spint zelf is met het blote oog niet zichtbaar, wel de typische verschijnselen : de spar wordt langzaam aan grauw-bruin-rossig, gewoonlijk vanuit het hart der plant naar buiten toe.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Coniferen
Picea omorika - Servische spar

 

Naam: Picea omorika

Nederlandse naam: 
servische spar

Familie: Pinaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: -

Bladeren: bovenzijde groen, onderzijde zilverachtig

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Picea omorika - Servische spar

Informatie, teelt: 

De Servische spar is afkomstig uit JoegoslaviŽ alwaar hij tot een 25-30 meter hoog boom uitgroeit die 3 tot 5 meter breed kan worden. Inheems in de kalkrijke bergen van BosniŽ en ServiŽ. Het is een heel slanke, opgaande tot kegelvormige boom met sierlijke (hangende) takken. Die hangende takken staan aan hun uiteinde terug een beetje omhoog gericht. De groei is niet bijzonder snel van 2 tot 2,5 meter per 5-7 jaar.
Verdaagt ook half-beschaduwde plaatsen ! Met zijn mooie naalden en zuilvormige groei zijn mooie contrasten te vormen in de tuin.

Naalden:

Vooral de onderzijde van de naalden zijn heel erg attractief met twee rijen van witte huidmondjes. Aan de bovenzijde zijn de naalden glanzend groen, 1,2 tot 2,5 cm lang.

Kegels:

Heel leuk deze kegeltjes! Ze verschijnen reeds aan de jonge planten. De kegeltjes zijn 3 tot 6 cm lang. In het begin zijn ze op hun mooist met mooie violetkleurige tinten. Later bij de rijping worden ze glanzend kaneelbruin.

Standplaats:

Picea omorika is weinig eisend en vraagt een normale tuingrond. Ze verdragen kalk. Hij is beter bestand tegen stedelijke vervuiling dan zijn soortgenoten. Hij is ook beter bestand tegen droge lucht. Noodzakelijk is een goede losse diepe bodem waar de den diep in kan wortelen. Te natte gronden zijn uit den boze. Bij een verstoorde bodemstructuur waaien ze makkelijk om.

Gebruik:

- De Servische spar is heel goed als solitairboom of in groepsaanplantingen te gebruiken. In tegenstelling door de kerstboom blijft deze spar tamelijk smal waardoor hij voor onze tuinen veel bruikbaarder is. Ze zijn op hun mooist met takken tot beneden.
- Te gebruiken in groepen en massieven als scherm voor inkijk, voorzien een border van minimum 3 meter breed.
- Vooral als kerstboom heeft de Servische spar een flinke opmars gemaakt tegenover de klassieke spar Picea abies. Niet alleen zijn aantrekkelijke naalden spelen daarbij een rol, ook het feit dat Picea omorika langer zijn naalden zou behouden in de verwarmde huiskamer (verdraagd beter de droge lucht), zijn een belangrijke troef.

Planttijd: oktober-april

Vermeerdering door zaaien:

Meestal breedwerpig zaaien in open grond op bedden van 1 m breed in de periode april tot begin mei. Voor het uitzaaien worden de zaden vaak 2 x 24 uur in water geweekt. Picea is gevoelig voor zonnebrand bij opkomst. Gebruik schermgaas. De planten groeien langzaam en blijven daarom 2 jaar op het zaaibed. Door de zaailingen regelmatig te verplanten is de mogelijkheid aanwezig om steeds de beste planten door sorteren over te houden. Door te verplanten ontwikkeld zich een goed wortelgestel.

Ziekten en plagen:

Zie onder de algemene beschrijving van het geslacht (2044.htm)


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!