TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Pinus - PinaceaePinus of de den is een geslacht met ongeveer 100 soorten groenblijvende, kegeldragende bomen die in vrijwel alle bosachtige streken op het noordelijk halfrond worden aangetroffen. Ze variëren van kruipende heesters tot bomen die tot 75 m hoog worden, maar het overgrote deel vormt een middelmatig hoge of hoge boom. De grotere soorten hebben een lange, rechte stam en horizontale of opgaande, gewoonlijk vrij dikke takken. De naalden staan, al naar de soort, in bundels van twee, drie of vijf, aan de voet omgeven door een vliezige schede. De kegels zijn houtig, breed en gedrongen, of lang en banaanvormig, bij sommige soorten hebben ze de grootte van een ananas.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Coniferen
Pinus parviflora -
Japanse witte den

Naam: Pinus parviflora

Nederlandse naam: Japanse witte den

Familie: Pinaceae

Andere gebruikte benamingen: (Pinus pentaphylla)

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Bladeren: licht blauw-groen

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Pinus parviflora - Japanse witte den TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Pinus parviflora - Japanse witte den

Informatie, teelt: 

De Japanse witte den wordt in zijn land van herkomst zo'n 15 tot 30 m hoog. Bij ons groeit de volwassen den uit tot een exemplaar van 4-6 m hoog en 4-5 meter breed. De takken zijn weinig talrijk, staan wijd uitgespreid, ietwat vlakliggend en zijn dicht en kort vertakt.

Naalden:

Licht blauwgroen gekleurd, zijn sterk gebogen en gedraaid, 4 tot 6 cm lang. Betrekkelijk stijf. Mooie naalden door de blauwwitte binnenkant. Aan de toppen van de loten staan ze met 5 dicht opeen in penseelvormige bundels.
Knoppen spits en harsig.

Kegels:

Pinus parviflora is vooral door zijn sierlijke kegeltjes een aantrekkelijke verschijning. Deze kegeltjes staan alleen of in groepjes. Ze zijn 5 tot 10 cm lang en klappen na rijping wijd open. Die kegeltjes blijven 6 tot 7 jaar aan de boom zitten.

Standplaats:

Is volledig winterhard en stelt geen bijzondere eisen aan de grond.

Gebruik:

De Japanse witte den is met zijn open gracieuze, laagblijvende groei een opvallende verschijning in de tuin. Door zijn matige groei is hij voor elke tuin geschikt vnl. In rotstuinen, kleine borders, coniferentuinen, heidetuinen edm. Ook als solitair zijn zowel de soort als de cultivars een pronkstuk voor uw tuin.
In het land van herkomst (Japan) wordt de den vaak in exotische vormen gesnoeid en toegepast in bonsai arrangementen.

Vermenigvuldigen: door zaaien

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!