TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Cedrus - PinaceaeEr zijn 4 soorten ceders die bij deze familie horen. Andere naaldbomen, die ook ceders genoemd worden, zijn eigenlijk cipressen. De belangrijkste boom van de oriënt was de Libanonceder. Het is een tot 40 m hoge altijd groene naaldboom, die langzaam groeit. Zijn kroon is eerst breed en kegelvormig, bij oude bomen schermvormig afgeplat. Met forse afstaande takken. De top is rechtopstaand of schuin opzij gebogen. De blauwgroene naalden staan in bosjes op de korte loten en zijn spiraalsgewijs ingeplant. Zij lijken enigszins op die van de lariks. Zij worden om de twee jaar vernieuwd. De bloemen zijn eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde boom). De mannelijke staan rechtop op de korte loten. De vrouwelijke bloemen zijn 1 cm lange lichtgroene of roodachtige kegeltjes. De schors is fijngegroefd en donkergrijs. Alle ceders bloeien in de herfst. De tonvormige, eerst groene, later lichtbruine kegels staan rechtop, bevatten veel hars en zijn pas in het 3e jaar rijp.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Koniferen
Cedrus libani ´Glauca Group´ - atlasceder

Naam:  Cedrus libani ´Glauca Group´

Nederlandse naam: atlasceder

Andere gebruikte benamingen: Cedrus libani Glauca, Cedrus atlantica Glauca

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 30-50

Bladeren: zilverblauw

Foto van Cedrus libani ´Glauca Group´, Nederlands: atlasceder, (Synoniem Cedrus libani Glauca, Cedrus atlantica Glauca) behorende tot de plantengroep Koniferen

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Cedrus libani ´Glauca Group´ Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Cedrus libani ´Glauca Group´ of atlasceder (synoniem Cedrus libani Glauca, Cedrus atlantica Glauca),
is inheems in het Atlasgebergte (Marokko, Algerije) en wordt bij ons, meestal als decoratieve blauwe vorm (Glauca), in parken en tuinen aangeplant. In Afrika wordt deze boom 50 m hoog. Hij heeft een losse vorm die eerst breed kegelvormig, later onregelmatig breed wordt.

De top staat altijd rechtop. De naalden zijn alleenstaand op de lange loten, en staan in bosjes op de korte loten. Ze zijn stijf, spits en blauwgroen tot zilvergrijs. De mannelijke bloemen zijn eenhuizig en rechtopstaand op de kortere loten, soms geelachtig of een beetje roze. De vrouwelijke bloemen zijn lange lichtgroene of roze kegeltjes.

De tonvormige, lichtbruine kegels staan rechtop en zijn pas in het 3e jaar rijp.


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!