TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Morus - MoraceaeDe Zwarte Moerbei is afkomstig uit Iran en Armenië waar men hem nog steeds vindt in heuvelachtige en vlakke streken. Sinds de Middeleeuwen en door de toenmalige handel tussen Noord- en Zuid- Europa is hij in onze contreien ingevoerd. De moerbeiboom wordt aangetroffen als alleenstaande boom in oude klooster- en kasteeltuinen. Hij gedijt best in doordringbare en voedzame grond. Bij het planten zal men de grond in de plantput diep bewerken en mengen met compost of potgrond. Hij vreest wel een koude grond. Op een beschutte plaats, beschermd tegen koude wind, aart hij het best. Bij een strenge winter kan de boom gedeeltelijk of geheel verloren gaan. De bloemen zijn eenslachtig en klein. De mannelijke staan in ronde katjes en vallen na de bloei af. De vrouwelijke staan in min of meer verlengde katjes. De bloemen zijn groenachtig , april-mei. Er zijn moerbeibomen die alleen mannelijke bloemen dragen en dus onvruchtbaar zijn. De vruchten zijn verzamelvruchten en gelijken op een grote framboos doch ze zijn 2 à 3 cm langer. Ze zitten vast aan een korte steel en worden gevormd door een bloemdek van schutbladeren dat na de bloei vlezig wordt en rijpt van juli tot september. Ze zijn eerst groen, kleuren dan rood en worden bij volledige rijpheid zwart. De smaak van een n rijpe moerbei is uitzonderlijk zuurzoet en aromatisch. Het is werkelijk een vrucht met een fijne smaak. De vruchten zijn zeer zacht zodat ze bij de minste aanraking hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Morus nigra - moerbei, zwarte

Naam:  Morus nigra

Nederlandse naam: moerbei, zwarte

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 5-10

Bladeren: stomp getand, onderzijde fluwelig

Foto van Morus nigra, Nederlands: moerbei, zwarte, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Morus nigra Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Morus nigra is afkomstig uit West-Azië en zeer geschikt als leiboom tegen een muur of als solitair. Het is een gezond groeiende boom op een gewone tuingrond, die niet onderhevig is aan ziekten of insecten. De zwarte moerbei is vruchtbaar en geeft grote, op braambessen gelijkende vruchten met een zeer fijne, zoete rinse smaak.

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!