TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Pyrus - RosaceaeDeze winterharde, bladverliezende bomen bloeien in het voorjaar (april), leveren meestal eetbare vruchten in de late zomer en de herfst, en krijgen vaak fraaie herfstkleuren.
Er zijn verschillende (Pomologische) verenigingen in Nederland en België die zich inzetten om de tuinliefhebber aan te sporen opnieuw oude (hoogstam-) fruitrassen aan te planten. Vaak zijn er erg goede rassen bij.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Pyrus communis ´Doyenné du Comice´ - peer

Naam:  Pyrus communis ´Doyenné du Comice´

Nederlandse naam: peer

Andere gebruikte benamingen: Pyrus communis Vereinsdechant

Bloeitijd: 3-4

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-15

Bladeren: leerachtig

Foto van Pyrus communis ´Doyenné du Comice´, Nederlands: peer, (Synoniem Pyrus communis Vereinsdechant) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Pyrus communis ´Doyenné du Comice´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Pyrus communis ´Doyenné du Comice´ is een sterke groeier met steile opgaande kroon, productiviteit is laat, onregelmatig en verlangt een goede standplaats, ook een goede grond, rijk aan humus, zware oogsten komen zelden voor.

Allerbeste peer. Late bloeitijd. Vrucht is groot en breed, met onregelmatige vorm, bij rijpheid is de kleur geelbruin met lichte blos aan de zonzijde. Zeer sappig smeltend vruchtvlees, zoet en aromatisch.

Vrij weerstandbiedend tegen ziekten en plagen.

Is gedeeltelijk zelfbevruchtend en wordt bevrucht door Supertrévoux, Beurré Hardy, Conference, Legipont, Triomphe de Vienne, Clapp´s Favourite, Gieser Wildeman, Winterrietpeer, Bon Chrétien Williams, Calebasse Bosc, Joséphine de Malines, Bonne Louise d´Avranches.

Bekend ras afkomstig uit Frankrijk, een zeer grote, erg goed smakende handpeer.

Oogsten: kan geoogst worden omstreeks oktober-november.

Vruchten: de grote vruchten met sappig en smeltend vruchtvlees hebben een aromatisch aroma.

Dessertpeer.

Doyenné du Comice is een standaard aangeboden bewaarpeer. De oogst valt rond eind september tot begin oktober. De vruchten zijn groot, breed en onregelmatig van vorm en met een dunne schil. Ze zijn groen met geelbruin en soms iets geblost. Wanneer ze rijp zijn veranderen ze in geel. De vruchten zijn goed te bewaren tot eind november. Het vruchtvlees van Doyenné du Comice is bijzonder fijn. Het zijn zeer sappige peren die smelten in de mond met een zoet aroma. De boom groeit sterk met een steil opgaande kroon. De bloeitijd is middentijds tot laat te noemen.

Standplaats en invloed van de onderstam

Peren verlangen luchtige, warme grond. Peren geënt op een kweeonderstam reageren op kalkhoudende grond met chlorose, iets waarvoor een zaailingonderstam ongevoelig is, deze laatste heeft ook genoeg aan drogere grond. Volle zon is natuurlijk onmisbaar. De eisen aan de temperatuur in de groeiperiode, met betrekking tot de smaak, zijn hoog. Geringe kwaliteit als gevolg van vochtig, koel weer, vooral in de laatste twee maanden voor de oogst, is vooral duidelijk bij veredeling op een zaailing, minder bij een kweeonderstam.

Sommige rassen zijn gevoelig voor strenge winterkou. De opbrengst is daarom duidelijk minder dan bij de appel. Men kan de vorstschade en opbrengst gunstig beïnvloeden door de boom aan een spalier tegen huismuren te kweken.

Vruchtzetting

De peer kan zichzelf niet bevruchten en is daardoor op andere bomen aangewezen. De vruchtzetting is geringer dan bij de appel door de vroege bloei, vorst of slecht weer en de geringe interesse van bijen. Warmte is goed voor een betere vruchtzetting.

Planten

Men plant hem bij voorkeur in het voorjaar. Bij aanplant in de herfst moet men de wortels tegen de vorst beschermen door de boomschijf, de grond rond de boom onder de kroon, af te dekken. Bij kleine bomen op een kweeonderstam neemt men een onderlinge afstand van 2 m in acht. Stambomen hebben 9-12 m2 nodig, grotere bomen 25-36 m2. Alleen stoofperen kunnen beduidend groter worden. De eerste snoei beurt vindt plaats in het voorjaar, maar in geen geval vlak voor de bloei. Een sterke ontwikkeling van de middenas dient men tegen te gaan. Rassen met een geringere vertakking moet men meer snoeien, maar hoeft men minder vaak uit te dunnen. Het vruchthout van de peer blijft langer goed dan dat van de appel. Sterk snoeien door verschillende malen per jaar de zijuitlopers in te korten heeft een gunstig effect. De bodemverzorging en bemesting zijn identiek met die van de appel.

Plukken

De peren worden meestal geplukt als ze nog hard zijn. Alleen wanneer men de peren van de zomerrassen meteen wil eten of verwerken mag de vrucht iets zachter zijn. Aanwijzingen dat het oogsttijd is zijn het lichter worden van de groene kleur en de gemakkelijke plukbaarheid, zonder beschadiging van de steel of het vruchtvlees. Het typische aroma heeft zich nog niet gevormd, maar de peren smaken dan niet meer grasachtig. De peren kunnen in een keer worden geoogst, behalve van de zomerrassen. Peren zijn maar beperkt houdbaar.

Smaak

De peer is de sappigste van alle pitvruchten. Door het geringe zuurgehalte smaken de vruchten overwegend zoetig. Het vitaminegehalte is lager, het mineraalgehalte hoger dan bij de appel. Een peer bevat 247 kJ per 100 gram vruchten.

Ziekten en plagen

Zie de professionele lijsten op http://www.tuinkrant.com/tuindokter

 

BESTUIVING
 
Bestuivingtabel voor peren 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!