TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ribes - GrossulariaceaeEr zijn van dit geslacht zo´n 150 soorten bekend, die voorkomen in de koude en gematigde zone van het noordelijk halfrond, in Amerika en in de Andes zuidelijk tot Patagonië. Bekend is dat onze kruisbessen afstammen van Ribes grossularia, de soort die de familienaam (Grossulariaceae) draagt, de zwarte (aal)bessen van Ribes nigrum en de witte of rode aalbes van Ribes rubrum. De naam Ribes is een Latinisering van het Arabische ribás, een naam van een in het Midden Oosten voorkomende, zuur smakende rabarberstruik. Toen de Arabieren in 711 Spanje hadden veroverd en daar de hun bekende ribas niet aantroffen, brachten zij de naam over op de er wel voorkomende en eveneens zuur smakende kruisbessen. Rode, witte en zwarte bessen zijn winterharde, bladverliezende heesters die in gematigde gebieden op grote schaal worden gekweekt om de sappige, zure vruchten in de zomer. Oude familienaam: Saxifragaceae. Een geslacht met 150 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bloem- en vruchtheesters. Het geslacht omvat ook de eetbare rode bessen en kruisbessen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Ribes nidrigolaria ´Jostabes´ - jostabes

Naam:  Ribes nidrigolaria ´Jostabes´

Nederlandse naam: jostabes

Andere gebruikte benamingen: Ribes culterwellii Josta

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: geelgroen

Hoogte min-max: 1.5-2.5

Bladeren: -

Foto van Ribes nidrigolaria ´Jostabes´, Nederlands: jostabes, (Synoniem Ribes culterwellii Josta) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Ribes nidrigolaria ´Jostabes´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Ribes nidrigolaria ´Jostabes´ is een kruising tussen een kruisbes en een zwarte bes. De struik groeit nogal wild en geeft dikke zwarte bessen, die wat flauwer van smaak zijn dan gewone zwarte bessen. Zijn ze voornamelijk geschikt om wijn van te maken. Resistent tegen meeldauw.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!