TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rubus - RosaceaeBramen zijn overblijvende houtige struiken hoofdzakelijk verspreid over het Noordelijk Halfrond. Winterharde, bladverliezende vruchtsoort. Een geslacht met 250 - als men de microsoorten meerekent wel 3000- soorten winterharde rechtopgroeiende of kruipende, groenblijvende of bladverliezende, meestal stekelige heesters. Naast en aantal verhoute planten bevat het geslacht ook enige vaste planten. De bladeren staan verspreid, zijn enkelvoudig, gelobd, handvormig of geveerd. De vijftallige bloemen, wit of roze, staan meestal in eindstandige tuilen of pluimen. De eenzadige, sappige steenvruchten zijn verenigd in een samengestelde vrucht. Sommige zijn eetbaar en smaken bijzonder goed.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´ - doornloze braambes

Naam:  Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´

Nederlandse naam: doornloze braambes

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 1.5-2.5

Bladeren: 3-5 blaadjes, doornloos

Foto van Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´, Nederlands: doornloze braambes, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´ is een zeer vruchtbare en gezond groeiende, doornloze braam met eerder kleine, zeer aromatische vruchten van juli tot eind september (late zomer-herfst). Stevige bessen.

Oogsttijd:

Van midden juli tot aan de eerste vorst. De vruchten hebben zes tot acht weken nodig om te rijpen; veel langer dan bij de framboos. Het gebeurt vaak dat bij koud weer in de herfst niet alle vruchten rijpen. Men kan meestal 8 weken lang oogsten. Bramen kunnen worden verwerkt in geleien, sappen en likeurs. Ook diepvriezen is mogelijk, maar niet geheel rijpe vruchten worden dan violet. Ze bevatten een hoog gehalte aan vi tamine A, mineralen en pectine.

Standplaats:

De braam voelt zich het beste thuis op diep doorgewerkte leemgrond, maar een lichtere grondsoort is ook geschikt. Een probleem kan de vorstgevoeligheid van de ranken vormen. Bij temperaturen onder -15°C bevriezen de ranken en sterven ze af, zodat de oogst vermindert. Men kan daarom in tuinen de planten beter tegen een muur of gevel planten, zodat ze wat worden beschermd tegen vorst en droge wind. Op open plekken is het raadzaam de jonge ranken over de grond te leiden, zodat men ze in de winter met stro kan afdekken.

Verzorging:

Eén jaar oude potplanten uit container is de beste keuze om te planten. Men kan het beste in het voorjaar planten, vanwege het bevriezingsgevaar in de winter. Afhankelijk van de groeisnelheid van de planten is een plantafstand van 1,5 m (Thornless Evergreen) tot 2,5 m (Black Satin) nodig. De rij afstand moet ten minste 2,5 m bedragen. Een stellage met drie spandraden op 0,7, 1,3 en 1,8 m is noodzakelijk voor het opbinden van de ranken. Goede ervaringen heeft men opgedaan met een V-stellage, waaraan op een zijde de vruchtdragende ranken en aan de andere kant de jonge ranken hangen.

Snoeien

Bij bramen ontwikkelen zich al vroeg zij scheuten in de bladoksels van jonge ranken. Om te voorkomen dat de struik te dicht wordt, moeten deze 'wilde loten' in de zomer tot op drie of vier ogen worden gesnoeid. Per braam stok neemt men vijf tot zeven ranken die vroeg in het voorjaar waaiervormig over de stellage worden gebonden. Dan worden ook de afgestorven ranken verwijderd.

Zie voor details de snoeigids op http://www.tuinkrant.com/snoeigids

Ziekten

De braamstruik is weinig gevoelig voor ziekten. De grauwe schimmel zorgt slechts af en toe voor problemen. Ook braamrankenziekte en schorsbrand richten maar zeiden schade aan. Moeilijker verloopt het met de braamgalmijt. Bij aantastingen blijven de vruchten gedeeltelijk rood en worden ze niet rijp.

Zie voor een gedetaileerde bestrijding naar onze tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter

Vermeerdering door wortelstekken , stekken of afleggen.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • de plant heeft mooie herfsttinten

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant moet gesteund worden

  • deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

  • plant is erg geliefd bij vogels

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!