TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sambucus - CaprifoliaceaeSambucus is een geslacht met 40 soorten winterharde, bladverliezende heesters en kleine bomen. De geveerde bladeren, die bij sommige rassen een goudgele kleur hebben, bestaan uit een aantal smal lancet- tot eivormige blaadjes. De kleine, stervormige bloemen zijn wit of bijna wit, en worden gevolgd door glanzende zwarte, rode of blauwe vruchten (bessen) met één tot 2 zaden. Verspreid in de gematigde en subtropische gebieden op zowel het Noordelijk als het Zuidelijk halfrond. Geen van allen zijn ze veeleisend en ze gedijen goed op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen. De gewone vlier wordt gewaardeerd als fruitstruik, de zwartrode glanzende steenvruchten bevatten een bloedrood sap. De oogst begint wanneer bijna alle bessen blauwzwart zijn. De opbrengst varieert tussen 18 en 25 kg per boom. De vlierbessen dienen hoofdzakelijk voor de bereiding van vruchtensappen, siroop, gelei en jam. Vlierbessensap is als hete drank, enigszins met water aangelengd en gezoet, een goed middel tegen verkoudheid. Van de bloemen maakt men thee, beignets en mousserende wijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruit 
Sambucus nigra - gewone of zwarte vlierbes

 

  Naam: Sambucus nigra

Nederlandse naam: vlier, gewone-, zwarte-,

Familie: Caprifoliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: witte

Hoogte min-max: 3-6

Bladeren: ovaal, scherp gezaagd tot 15 cm lang, ruiken bij wrijving

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Sambucus nigra - gewone of zwarte vlierbes 

 

 

Informatie, teelt:

De gewone vlier is een bloeiende heerster met lichtgrijs tot bruine schors, aan de jonge twijgen grijsgroen, met talrijke opvallende poriŽn, diep gegroefd en kurkachtig. De bladen zijn tegenoverstaand, geveerd met brede lancetvormige, getande, lichtgroene kelkbladen. De bloemtros is langwerpig met twee hoofdvertakkingen en heeft veel karakteristiek geurende, groenachtig gele bloemen. Vanaf september - oktober rijpen de kleine, bolronde, glanzend zwarte, besachtige steenvruchten met drie bruinige zaden.

De vlier wordt vooral aangetroffen in tuinen en naast huizen. In het wild kun je hem aan de rand van bossen, tussen struikgewas of in de duinen vinden. Vroeger kwam je deze struik op wel elke boerderij of landhuis tegen, want volgens de overlevering beschermde hij tegen heksen, vuur en bliksem. Nu wordt hij minder aangeplant.Waarom, ik kan geen enkele reden bedenken om deze dankbare struik niet in je tuin te hebben.

De bloesems kunnen geoogst worden van mei tot juli, en voor de bessen moet je wachten tot september - november. Velen kennen wel de vlierbessensiroop, die zo heerlijk smaakt en goed is voor de hoest. Bovendien is de siroop heel gemakkelijk te bereiden.

Vlierbessensiroop:
De vlierbessen koken, laten afkoelen en door een doek persen. Dit sap met dezelfde hoeveelheid suiker (liefst ruwe rietsuiker) aan de kook brengen, laten indikken en heet in schone flessen gieten en die goed afsluiten. Na opening is deze siroop zeker een half jaar houdbaar in de koelkast. Probeer hem ook eens op de pannekoeken, door de melk of yoghurt of met water als limonade.
Minder bekend is dat je met de vlierbloesems ook alle culinaire kanten mee uit kan, zoals bv vlierbloesembeignets.
Vlierbeignets:
Je dompelt de mooie (gewassen) vlierbloesems (schermen) in een beignetdeeg, bakken in frituurvet tot ze goudgeel zijn, bestrooien met bloemsuiker en je kan genieten van de heerlijkste beignets aller tijden.
Een beignetdeeg kan je op volgende manieren maken: 400gr bloem,4 eieren, 500gr suiker,een fles blond bier. Giet de bloem in een kom,doe de eierdooiers bij, de suiker en het bier,roer alles goed door elkaar, klop de eiwitten tot sneeuw,verwerk de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.Of 250gr bloem,1/4l melk,15gr gist,50gr suiker,1-2 eieren,1spl rum. De melk verwarmen terwijl de bloem en suiker worden gemengd,maak een kuiltje. Gist aanlengen met lauw water en giet het in het kuiltje,dek af. De eieren loskloppen en aanlengen met lauwe melk. De eieren in het kuiltje gieten en er stilaan de bloem ondermengen. De overige lauwe melk en de rum toevoegen en flink luchtig kloppen. Het deeg ong. 1/2 uur afgedekt laten rijzen.
Bij ons is het elke zomer een feest, dat zoals alle mooie liedjes niet lang duurt, want de bloesems zijn er maar een enkele weken per jaar. Om het geheel af te ronden kan je er nog een lekkere drank zoals vlierbloesemlimonade bij maken.

Vlierbloesemlimonade: voor 10 liter water zijn 30-50 vlierbloemschermen, 1kg suiker (liefst rietsuiker), 3 onbespoten citroenen en schijfjes en het sap van 1 citroen nodig.Water, bloesem en citroenschijven in een grote stenen of glazen pot doen en 24 uur laten trekken. Dan de bloesem zeven en suiker en citroensap toevoegen. Goed omroeren en nog eens 24 uur laten staan. Door een gering gistingsproces is de limonade nu klaar.
Na al dit lekkers, iets over de geneeskrachtige werking van de vlier vlierbloesem is "De zweetthee" bij uitstek voor verkoudheden, koorts en griep.

Zweetthee: Dosering: 1 theelepel gedroogde bloesem per kop kokend water, en 5 min. Laten trekken, en zo warm mogelijk opdrinken. Bij een infectie drink je dan zo veel mogelijk van deze thee (tot 2 liter per dag), neem zo veel mogelijk rust en duffel je goed warm in. Zo laat je deze zweetthee het best zijn werking doen. Door het zweten kunnen via de huidporiŽn, de giftige stoffen uit je lichaam verwijderd worden, en de koorts en infectie worden hierdoor gereduceerd. Je zult zien dat je al na enkele dagen opgeknapt bent.
Thee verkregen door het afkoken van de wortel wordt aanbevolen in geval van urineretentie, waterzucht, reuma en stoornissen in de maagsappen. Afkomstig uit Europa, Middellands zeegebied, Inheems en groene delen giftig, recreatiegebied. .

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

Deze plant bevat giftige plantendelen

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor onderbeplantingen (heesters, bomen)

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

- plant is erg geliefd bij vogels

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!