TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sorbus - RosaceaeDe lijsterbes is een geslacht van meer dan 100 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters, die in de meeste grondsoorten en onder alle omstandigheden, gemakkelijk groeien. Veel soorten en cultivars verdragen schaduw en luchtvervuiling. De bloemen zijn klein, wit of roomwit en staan in platte trossen. Ze bloeien in mei of juni. De bessen, die in kleur uiteenlopen van wit en geel naar oranje, roze en rood, komen vaak in grote hoeveelheden te voorschijn. Van vele soorten worden de bladeren in de herfst geel, oranje of vuurrood. Er zijn ook enkele soorten met geschikte bessen als fruitboom aan te planten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruit
Sorbus domestica - de peerlijsterbes

 

Naam: Sorbus domestica

Nederlandse naam: peerlijsterbes

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: citroengeel

Hoogte: 15-20

Bladeren: oneven geveerd, 12-16 blaadjes
 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

Sorbus domestica, de peerlijsterbes

 

 

Informatie, teelt:

Sorbus domestica is een nog zeldzaam aangeplant, oude fruitboom. Deze zeer langzaam groeiende boom werd al 2500 jaar geleden in Griekenland geteeld en in Zuid-Europa van de Kaukasus tot Portugal verbreid. De peerlijsterbes heeft oneven geveerde bladeren met twaalf tot zestien blaadjes. Acht tot twaalf citroengele bloemen, die in mei verschijnen zitten in tuilen bij elkaar.

Koop bij voorkeur jonge bomen planten, omdat oudere exemplaren moeilijk aanslaan. Peerlijsterbessen worden erg groot en hebben daardoor behoefte aan steeds meer ruimte, zo'n 20 tot 30 m2 per boom.

Oogsten:

De vruchten zijn mooi geelrood, peer- tot appelvormig, zo groot als een kers of pruim en wegen 8-20 gram en kunnen in september-oktober geoogst worden. Vaak kan de oogst pas na twaalf tot vijftien jaar beginnen. Deze is met 12-15 kg per boom niet hoog. De harde, boomrijpe vruchten worden in september en oktober geoogst en moeten vervolgens enkele weken liggen voordat ze voor consumptie geschikt zijn. Het hoge gehalte aan bitterstoffen maakt ze erg wrang en samentrekkend. Het uitgeperste sap van boomrijpe vruchten wordt hoofdzakelijk gebruikt als bijmenging bij appelsap, dat daardoor geklaard wordt en aan smaak, houdbaarheid en verteerbaarheid wint.

Standplaats:

Deze boom heeft voorkeur voor een zacht klimaat en is ook voor droge gebieden met diep losse, lemige en kalkhoudende grond geschikt.

Vermeerdering:

Vindt meestal plaats door zaaien. Het opkweken is echter een langdurige kwestie. Enten is mogelijk.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!