TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Malus - RosaceaeDe appels die wij op de markt, bij de boer of in de supermarkt kopen (Malus domestica), stammen allemaal af van de Wilde Appel. Zij is de oermoeder van de bekende veredelde appelsoorten die er in de loop van de jaren door selectie en kruising uit zijn verkregen. Zij wordt meestal niet hoger dan 10 meter en komt ook als struikvorm voor. Sporadisch vinden we hem nog in bossen van Europa en West-Azië. Appels kunnen overal in Nederland en België geteeld worden, maar in het oosten hebben ze veel meer last van nachtvorst dan vlak bij de kust.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Fruit - fruitbomen - fruitrassen
Malus domestica ´Gascognes Scarlet´- appel, appelboom

Gascognes Scarlet (synoniem Gascoyne´s Scarlet Seedling) is geteeld door Gascoyne in Sittingbourne in Engeland en in 1871 door boomkweker Geo Bunyard in de handel gebracht. De voorjaarsbloei is middellang durend. De bloemen zijn slechts matig vorst- en weerbestendig, plant daarom Gascognes Scarlet op een beschutte plek. De bloeiontwikkeling ontstaat aan tweejarige langloten, eindstandig aan het korthout. Deze appel kan gepluk worden vanaf eind september. De vruchten zijn middelmatig groot, breedrond en dikwijls scheef. De ene helft is vaak kleiner dan de andere. De schil is glad, vettig en hard. De kleur is variabel van geelachtig groen, licht-purperrood tot troebel met groen- en roodomrande stippels op de schil.

Malus domestica ´Gascognes Scarlet´- appel, appelboom

De vruchten hangen apart en zijn goed ontwikkeld. Het vruchtvlees is groenachtig tot wit, ook wit-roodachtig bij de schil, vast, fijncellig, sappig zuurzoet, met een iets geparfumeerd aroma.

Deze appel is vergelijkbaar met de vruchten van Albrechtapfel, Baumann's Reinette en Cox's Pamona.

Bewaren:

De appel kan bewaard worden van oktober tot eind december. Langer bewaren kan niet want de vruchten worden slap en melig en zijn aroma verdwijnt.

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                        
Pluktijd                        
Bewaartijd                        
Groei De opbrengst begint middelvroeg, is vrij onregelmatig, maar over het algemeen is er een goede vruchtontwikkeling. De bomen groeien middelmatig sterk en sparrig waarbij gesteltakken gevormd worden die eerst schuinopwaarts groeien, maar later bijna horizontaal. De takken zijn dicht bezet met zijhout. Algemeen ook goed te gebruiken voor haagvormen.
Gebruik Zomer- en handappel: consumptierijp van oktober tot december. Gebruik de appel als grote, schitterend rode tafelappel voor vers gebruik, voor moes, stukken op sap en voor compote.
Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
 met onderstam
4-6 meter
 met onderstam
2-4 meter
 met onderstam
Goede bestuivers slechte stuifmeelkwaliteit

Zie ook algemeen overzicht bestuivingstabel voor appelen van Guy De Kinder 

Windvastheid tot aan de boomrijpheid is hij voldoende windvast
Opbrengst geringe productiviteit en daarom enkel nuttig voor liefhebbers
Gevoeligheid voor ziekten Vatbaar voor vruchtrot (monilia), schurft, matig voor stip en gevoelig voor druk. Probeer drukvrij te oogsten. Matig gevoelig voor meeldauw, sterker voor schurft en voor bladmozaïek.
 Zie ook de ziekten en plagen lijst van appelen in de tuindokter PDF-bestanden op de TKPLUS cd-rom

Snoeien  snoeigids TKPLUS snoeien van malus
Verkrijgbaar  wordt later uitgewerkt in samenwerking met www.plantenvinder.net


 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!