TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Malus - RosaceaeDe appels die wij op de markt, bij de boer of in de supermarkt kopen (Malus domestica), stammen allemaal af van de Wilde Appel. Zij is de oermoeder van de bekende veredelde appelsoorten die er in de loop van de jaren door selectie en kruising uit zijn verkregen. Zij wordt meestal niet hoger dan 10 meter en komt ook als struikvorm voor. Sporadisch vinden we hem nog in bossen van Europa en West-Azië. Appels kunnen overal in Nederland en België geteeld worden, maar in het oosten hebben ze veel meer last van nachtvorst dan vlak bij de kust.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Malus domestica ´Rode Boskoop´ - appel

Naam:  Malus domestica ´Rode Boskoop´

Nederlandse naam: appel

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 3-5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-9

Bladeren: licht tot zeer donkergroen bladeren, vaak glanzend

Foto van Malus domestica ´Rode Boskoop´, Nederlands: appel, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Malus domestica ´Rode Boskoop´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Malus domestica ´Rode Boskoop´ heeft veel eigenschappen van de Schone van Boskoop. De kleur is wel veel roder. Het ras is gevoelig voor beurt jaren. Is geschikt als handappel maar ook als moesappel. Op een koele plaats is hij te bewaren tot eind maart.

Standplaats

De appel heeft een groeiplaats in de zon nodig. Door een goede onderstam kiezen is een aanpassing mogelijk aan de grond. De eerste bovenlaag van 50 cm van de grond is het belangrijkst omdat zich daar de meeste wortels bevinden. Ondiepe grond is niet geschikt. Extreem lichte, zware of natte grond is nadelig. Natte grond verhoogt de gevoeligheid voor vruchtboomkanker.

De grond mag matig zuur tot neutraal zijn, maar de pH mag niet te ver onder 5,5 of boven 7,0 komen. Humus - zo mogelijk meer dan 2 procent - verhoogt de geschiktheid van de grond.

Groeiplaatsen met veel late vorst zijn niet aan te bevelen. De hoogste eisen stelt de appel aan een regelmatige waterverzorging, vooral tussen mei en augustus. Te veel water veroorzaakt een te uitbundige twijg
vorming en verlate bladval, waardoor er in de winter een verhoogd vorstgevaar ontstaat.

Golden Delicious en Idared verdragen droogte van de grond beter dan Boskoop, Cox Orange en Alkmene.

Onderstammen

Voor appels bestaan zwak-, normaal- en sterkgroeiende onderstammen:

* Zwakgroeiende onderstammen worden gebruikt voor kleine rassen op goede grond. Worden altijd gesteund.
* Sterkgroeiende voor grote rassen. Sterkgroeiende onderstammen hebben een stevige stam en hoeven alleen in hun jeugd met een paal te worden gesteund.
* Normaalgroeiende onderstammen kunnen bij een minder goede grond en met zwakgroeiende rassen toch nog kleine boompjes opleveren. Worden gesteund.

Voor de kleine boomvormen is M9 de meest gebruikte onderstam. M26 is meer geschikt voor rassen met een matige tot gemiddelde groei, of om op iets armere grond te gebruiken. De zeer zwakgroeiende M27 is alleen op gunstige groeiplaatsen en voor sterk- tot zeer sterkgroeiende rassen aan te bevelen.

Planten

Geplant wordt vroeg in de herfst of in het voorjaar. Planten in de herfst is voordelig, omdat de vorming van nieuwe wortels al begint bij 4°C. Hoe zwaarder de bodem, des te groter moet het plantgat zijn: maximaal 1 m2 bij een diepte van 50 cm. Bodemverbetering met compost of plantaarde is nuttig. Grondvervanging is noodzakelijk als op dezelfde plek al een aantal jaren appels hebben gestaan. Sla eerst de paal in de grond en plant de boom er dan op 10 cm naast, op zo'n manier dat de schaduw van de paal de boom tegen de middagzon beschermt, om vorstscheuren te voorkomen. Beschadigde wortels moet u terugsnoeien. Als u het plantgat hebt dichtgegooid, moet u de boom een beetje schudden, zodat de grond beter aansluit, daarna de grond licht aanstampen en vervolgens gieten. De entplaats moet 10-15 cm boven de grond blijven om wortelvorming door de ent tegen te gaan, anders gaat de groeiremmende werking van de onderstam verloren. Als startbemesting kunt u wat langwerkende mest met de plantaarde vermengen, het grondvlak rond de boom in het voorjaar met een goed gerotte stalmest bedekken, of midden mei en midden juni wat hoornmeel licht inharken.

Ziekten en plagen

Zie onze professionele lijst op http://www.tuinkrant.com/tuindokter

 

BESTUIVING
 
Bestuivingtabel voor appelen 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!