TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Malus - RosaceaeDe appels die wij op de markt, bij de boer of in de supermarkt kopen (Malus domestica), stammen allemaal af van de Wilde Appel. Zij is de oermoeder van de bekende veredelde appelsoorten die er in de loop van de jaren door selectie en kruising uit zijn verkregen. Zij wordt meestal niet hoger dan 10 meter en komt ook als struikvorm voor. Sporadisch vinden we hem nog in bossen van Europa en West-Azië. Appels kunnen overal in Nederland en België geteeld worden, maar in het oosten hebben ze veel meer last van nachtvorst dan vlak bij de kust.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Fruit - fruitbomen - fruitrassen
Malus domestica ´Schone van Boskoop´ - Goudrenette, Belle de Boskoop, appel, appelboom

Malus domestica ´Schone van Boskoop´, nog vaak in de volksmond Goudrenette genoemd, is zowel voor de verse consumptie als voor de verwerking (o.a. appelmoes) zeer gewild en is daarom populair al is de aanvoer momenteel sterk gedaald. Vroeger nam Schone van Boskoop 25-30% van de appelproductie in. De afkomst van dit appelras is vermoedelijk Nederland en werd vanaf 1863 verspreid. Malus domestica ´Schone van Boskoop´ wordt met tal van synoniemen aangeduid: Belle de Boskoop, Goudreinette en Schöner von Boskoop. Uit dit ras zijn tal van rode mutanten ontstaan zoals Rode Boskoop.


Foto Herbert Petzold -ISBN9061743095

De productie begint vroeg met een regelmatige oogst en weinig beurtjaren als men goed snoeit. Komt wel laat in productie en vraagt een koele plek (half-schaduwrijk). De bloemen zijn vrij gevoelig voor late nachtvorst. Aan jonge bomen verschijnen middelgrote, vlakbolvormig tot hoogronde, mooi gekleurde, goudgele vruchten. Op oudere bomen meer roodgroen gekleurde appelen. De schil is droog en ruw. De smaak is verfrissend zurig, voldoende zoet, met het bekend krachtig reinettenaroma.

Oogsten

Plukken kan theoretisch vanaf eind september tot half oktober maar aan te raden is om niet voor half oktober te plukken om een zo hoog mogelijk suikergehalte te verkrijgen. Bewaren kan van tot midden april bij een temperatuur van 3-4 ° C. Ze hebbend wel de neiging tot slap worden: bewaren in folieverpakking verhindert dit.

 

 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                        
Pluktijd                        
Bewaartijd                        
Groei De bomen groeien fors, breed bolvormig en stug en zijn niet geschikt om als spilvorm op te leiden. Bijna alle gestelstekken en vruchttakken groeien sterk maar is niet zo'n kopgroeier.
Gebruik Goede zomer- en handappel, zeer geschikt voor appelmoes. Bevat veel vitamince C.
Plantafstanden Hoogstam Halfstam Laagstam
7-8 meter
 met onderstam
4-6 meter
 met onderstam
2-4 meter
 met onderstam
Goede bestuivers Goede bestuivers zijn o.a. Laxton´s Superb, Jonathan en Cox´s. Het plaatsen van bijenkasten heeft een zeer gunstige invloed

Zie algemeen overzicht
bestuivingstabel voor appelen van Guy De Kinder 
Windvastheid Matig. Rijpere vruchten vallen makkelijk af
Opbrengst tot 20.000 kg/hectare
Gevoeligheid voor ziekten Vrij gevoelig voor schurft, stip, glazigheid, buikrot en de appelbloedluis. Tamelijk goed bestand tegen vruchtboomkanker. Binnen deze cultivar zijn tal van types ontstaan, waaronder minder goede typen die sterk gevoelig zijn voor het ruwschilligheidsvirus. De schil van de vrucht en het vruchtvlees worden nogal makkelijk bruin.
Gevoelig voor middelen op basis van koper.Zie ook de ziekten en plagen lijst van appelen in de tuindokter PDF-bestanden op de TKPLUS cd-rom

Snoeien In de jeugdjaren niet te sterk snoeien. Beperk de snoei tot het insnoeien van de hoofdtakken om de juiste boomvorm te bekomen. Zoveel mogelijk takken uitbuigen om de vruchtbaarheid te bevorderen. Door het insnoeien van draagtakken gaat de vruchtbaarheid omlaag. Eenmaal de boom voldoende is ontwikkeld en de vruchten draagt moet er sterker worden gesnoeid. Afhankelijk van de groei neemt men dan de vrucht- en gesteltakken terug. Zorg bij de snoei voor voldoende ruimte in de boom voor een goede belichting. Door een goede snoei kan men beurtjaren onderdrukken en worden de vruchten mooier en groter.

 snoeigids TKPLUS snoeien van malus

Verkrijgbaar

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!