TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus cerasus ´Kelleriis 16´ - kriek, zure kers, morel

Naam:  Prunus cerasus ´Kelleriis 16´

Nederlandse naam: kriek, zure kers, morel

Andere gebruikte benamingen: Prunus cerasus Kelleriis, Prunus cerasus Kelleriis nr.16

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3.5-15

Bladeren: spitsvormig

Foto van Prunus cerasus ´Kelleriis 16´, Nederlands: kriek, zure kers, morel, (Synoniem Prunus cerasus Kelleriis, Prunus cerasus Kelleriis nr.16) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus cerasus ´Kelleriis 16´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Prunus cerasus ´Kelleriis 16´ geeft vroege, grote, donkere noordkrieken. Het is een zeer vruchtbare soort die minder gevoelig is voor monilia dan de ´Noordkriek´.

Standplaats:

Alle zure kersen reageren dankbaar op humusbemesting in de vorm van stalmest of compost en op losse grond. Hoewel sterke bemesting grotere vruchten oplevert, kunnen deze sneller barsten en vermindert de smaak van de vruchten.

De vruchten van de zure kers barsten minder snel dan die van de zoete kers, ze worden minder gegeten door vogels en ook minder snel aangetast door de fruitvlieg. Ze zijn wel gevoelig voor moniliarot, bladziekten en virussen.

De zure kers is met armere grond tevreden dan de zoete kers. Voor aanplant in zandgrond wordt hij meestal op een onderstam van de weichselboom veredeld (Prunus mahaleb) en in zware grond op een vogelkers (Prunus avium). Stagnerend vocht wordt slecht verdragen en de groeiplaats moet luchtig zijn. Vanwege de gevoeligheid voor hout- en bladschimmels zijn groeiplaatsen met een hoge luchtvochtigheid, vooral warmvochtige plaatsen af te raden.

Aankoop:

Kies altijd voor bomen geënt op virusvrije onderstammen (met label). Er zijn tal van rassen die we vnl. onderscheiden in zachte, vroegrijpe en harde laatrijpe kersen.

Vermeerdering door enten. Onderstammen door zaaien.

Ziekten en plagen:

Zie de ziekten en plagen van kersen op http://www.tuinkrant.com/tuindokter

BESTUIVING
 
Bestuivingtabel voor krieken 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!