TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus domestica ´Queen Victoria´ - pruim

Naam:  Prunus domestica ´Queen Victoria´

Nederlandse naam: pruim

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 1.5-6

Bladeren: groen, ovaalvormig

Foto van Prunus domestica ´Queen Victoria´, Nederlands: pruim, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus domestica ´Queen Victoria´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Prunus domestica ´Queen Victoria´ wordt in de volksmond ook vaak Victoria genoemd. Het is een zeer vruchtbare, rode, eivormige, middentijdse pruim. Gezond groeiend. Grote en regelmatige opbrengst.

Rijp: eind augustus.

Standplaats:

Pruimen houden van een kalkrijke standplaats in de volle zon. De bekende fruitproductiegebieden zijn meestal op zwaardere kleigronden gelegen, maar ook op zandgrond zijn pruimen te kweken. Door eens per jaar kalk toe te dienen en meerdere malen per jaar koemestkorrels of compost te geven houdt u de bomen gezond.

Vermeerderen:

Door enting.

De bomen groeien sterk en zijn zeer vruchtbaar. Ze bloeien middentijds en zijn zelffertiel (bevrucht zichzelf). Daardoor ze productief zijn komen beurtjaren vaak voor.

De eivormige vruchten zijn groot en rood gekleurd met donkere vlekken. Het vruchtvlees is geel en sappig. Queen Victoria heeft een aangename smaak. De steen laat goed los. Plukken kan tussen eind augustus en begin september.

Queen Victoria is een ras dat bijna jaarlijks veel of zeer veel vruchten geeft. Dunnen is dus noodzakelijk. Mogelijk is de grond tevens te arm. In het vroege voorjaar kan bijmesten met organisch meststoffen nuttig zijn, om de groei te bevorderen.

De scheutlengte zou jaarlijks toch minstens 20 cm moeten bedragen.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

BESTUIVING
 
Bestuivingtabel voor pruimen

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!