TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ribes - GrossulariaceaeEr zijn van dit geslacht zo´n 150 soorten bekend, die voorkomen in de koude en gematigde zone van het noordelijk halfrond, in Amerika en in de Andes zuidelijk tot Patagonië. Bekend is dat onze kruisbessen afstammen van Ribes grossularia, de soort die de familienaam (Grossulariaceae) draagt, de zwarte (aal)bessen van Ribes nigrum en de witte of rode aalbes van Ribes rubrum. De naam Ribes is een Latinisering van het Arabische ribás, een naam van een in het Midden Oosten voorkomende, zuur smakende rabarberstruik. Toen de Arabieren in 711 Spanje hadden veroverd en daar de hun bekende ribas niet aantroffen, brachten zij de naam over op de er wel voorkomende en eveneens zuur smakende kruisbessen. Rode, witte en zwarte bessen zijn winterharde, bladverliezende heesters die in gematigde gebieden op grote schaal worden gekweekt om de sappige, zure vruchten in de zomer. Oude familienaam: Saxifragaceae. Een geslacht met 150 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bloem- en vruchtheesters. Het geslacht omvat ook de eetbare rode bessen en kruisbessen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Fruit - kleinfruit - bessenstruiken
Ribes uva-crispa ´Greenfinch´ - kruisbes, stekelbes

Ribes uva-crispa ´Greenfinch´ is in 1984 ontstaan op de kwekerijen van East Malling in Kent, U.K. Deze cultivar bloeit in april met kleine, groenachtige bloemen. De donkergroene tot geelachtige, elliptische bessen kunnen vanaf juni geplukt worden. Kruisbessen zijn zelfbestuivend en dus is het voldoende om 1 exemplaar te planten om vruchten te bekomen. Kruisbessen zijn heel goed geschikt voor kleine tuinen omdat ze op een beperkte plaats veel smakelijke vruchten geven. Een nadeel zijn de takken die met doornen bezet zijn wat het plukken bemoeilijk.

Ribes uva-crispa ´Greenfinch´ - kruisbes, stekelbes

Voor een goede rijping van de bessen is een zonnige standplaats gewenst, doch de teelt op licht half-beschaduwde plaatsen is mogelijk. Zorg voor een normaal bodem. Alkalische gronden worden door de stekelbes goed verdragen. Kies een open standplaats en plant niet te dicht, zodanig dat de bladeren altijd snel kunnen opdrogen.

Snoeien: de snoei in februari-maart is er voornamelijk op gericht de struiken te verjongen en een open struik te vormen, door kruisende takken weg te snoeien, zodanig dat bessen makkelijker te plukken zijn.

 

Ribes uva-crispa ´Greenfinch´ - kruisbes, stekelbes Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Bloeitijd                        
Pluktijd                        
Groei normaal
Gebruik vers, confituur
Plant
afstanden
Struikvorm Halfstam  
0.75 - 100 cm 0.75 - 100 cm  
Goede bestuivers Zelfbestuivend
Gevoeligheid voor ziekten Ribes uva-crispa ´Greenfinch´is goed meeldauw resistent en weinig vatbaar voor spint. Daarom aangewezen voor de biologische fruittuin. Vogels lusten ook deze bessen! Scherm daarom de planten af met vogelnetten.Zie ook de ziekten en plagen lijst van appelen in de tuindokter PDF-bestanden op de TKPLUS cd-rom

Snoeien  snoeigids TKPLUS snoeien van malus
Verkrijgbaar  wordt later uitgewerkt in samenwerking met www.plantenvinder.net


 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!