TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rubus - RosaceaeBramen zijn overblijvende houtige struiken hoofdzakelijk verspreid over het Noordelijk Halfrond. Winterharde, bladverliezende vruchtsoort. Een geslacht met 250 - als men de microsoorten meerekent wel 3000- soorten winterharde rechtopgroeiende of kruipende, groenblijvende of bladverliezende, meestal stekelige heesters. Naast en aantal verhoute planten bevat het geslacht ook enige vaste planten. De bladeren staan verspreid, zijn enkelvoudig, gelobd, handvormig of geveerd. De vijftallige bloemen, wit of roze, staan meestal in eindstandige tuilen of pluimen. De eenzadige, sappige steenvruchten zijn verenigd in een samengestelde vrucht. Sommige zijn eetbaar en smaken bijzonder goed.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Rubus loganobaccus - loganbes

Naam:  Rubus loganobaccus

Nederlandse naam: loganbes

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 1.5-2

Bladeren: -

Foto van Rubus loganobaccus, Nederlands: loganbes, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Rubus loganobaccus Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Rubus loganobaccus, de loganbes, is een kruising tussen braambes en framboos. Door de kruising van het brameras Aughinbaugh met een framboos verkreeg de hobbyist Logan in 1883 een hybride, die hij de Loganbes noemde. De langwerpige roodpurperen vruchten zijn eerder zuur van smaak en worden vooral voor verwerking gebruikt.

Groei

In groei vorm lijkt de soort vooral op de braam. De ranken zijn iets dunner en zijn overal sterk bedoornd. De vruchten zijn bolrond tot kegelvormig en hebben een gewicht van ongeveer 8 gram: tweemaal zo zwaar als bramen. Net als bij de braam is de bloembodem in de vrucht opgenomen. De vruchten hebben een voortreffelijk, fijn zuur aroma. De vruchten zijn uitstekend tot marmelade of gelei te verwerken.

Onderhoud

Het gevaar dat de loten bevriezen is even groot als bij de braam, zodat hij een beschutte groeiplaats nodig heeft. De stellage moet op gelijke wijze als bij de braam worden opgesteld, maar vanwege de tere ranken moet men de afstanden tussen de draden kleiner maken. De plantafstand in de rij bedraagt bij alle drie de rassen 2 m. De kweekmethode is ongeveer gelijk aan die van de braam. Een voordeel is de vroege rijpheid (eind juni tot eind juli). Daardoor heeft men geen last van onrijpe vruchten in de herfst.

Vermeerdering: door stekken of afleggen

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!