TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Asimina - AnnonaceaeDe pawpaw is een bladverliezende, in de herfst mooi verkleurende boom of struik van 4-6 m hoog. Oorspronkelijk uit het Oosten van de USA, van New York tot Florida en Westelijk tot Nebraska en Texas komen. Is wegens geringe commercialiteit in hun huidige vorm in de vergetelheid geraakt. De Asimina triloba of Pawpaw uit de familie van de Annonaceae is de enige winterharde in deze familie. Hij is hier probleemloos en volledig winterhard, tot – 30° C en meer.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruit
Asimina triloba - Pawpaw, poor man's banana, papaya

 Naam: Asimina triloba

Nederlandse naam: Pawpaw, poor man's banana, papaya

Familie: Annonaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 3-5

Bloemkleur: donkerbruin

Hoogte min-max: 4-6

Bladeren: mooie herfstkleur

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant verkrijgbaar?
Zoek het op

Plantenvinder.NET

 

  Asimina triloba - Pawpaw, poor man's banana, papaya

 

 

 Informatie, teelt:

De paw- paw is een bladverliezende, in de herfst mooi verkleurende boom of struik van 4-6 m hoog. GeŽnte bomen geven sneller vruchten dan planten uit zaad vermeerderd. Voor 2 bomen, welke je nodig hebt voor de kruisbestuiving, heeft u normaal een oppervlakte nodig van 4 x 5 m. De pawpaw verdraagt goed volle zon, maar ook enige schaduw wordt goed verdragen. Tot nog toe zijn er geen ernstige ziekteproblemen in de teelt van de Pawpaw.

De vrucht is 5 tot 15 cm lang. De vrucht heeft de vorm van een dikke worst of is aardappelvormig. Ze is heel lekker en smaakt een beetje naar banaan. Ze is rijk aan eiwitten, vitamine C en vitamine A. Het is een echt voedzame en vitaminerijke vrucht, welke tot 450 gram kan wegen, afhankelijk van het ras. Ze is heel lekker als ze volledig rijp is. De vrucht bevat 2 rijen met veel boonvormige zaden. Om een idee te hebben van de smaak koopt u eens de subtropische verwante vrucht Cherimoya.

Deze is vooral in december (rond de Nieuwjaarsfeesten) te koop in delicatessenwinkels. De boom is bij ons dus probleemloos winterhard. De meer rassen, welke in Amerika (Noordelijke streken) rijpen in korte zomers, rijpen hier volledig af. Piramidale groeivorm. De enkel staande donkerbruine, fluweelachtige bloemen verschijnen voor de bladeren in de lente op eenjarige twijgen (twijgen van het vorige groeijaar). De bloemen kunnen een diameter van 5 cm hebben. De bloemen zijn zelfsteriel en hebben dus kruisbestuiving (van een ander ras) nodig. Sommige rassen zijn ook zelffertiel. Handbestuiving is aan te raden tot noodzakelijk.

Vruchtgrootte: 3-15 cm lang en 3-10 cm hoog. Het vruchtgewicht is 200-450 g. De vruchten kunnen alleen of in trossen hangen. De vruchten zijn zeer aromatisch en lijken te smaken naar banaan, mango en ananas. Bij kamertemperatuur, kunnen geoogste vruchten 2-3 dagen bewaard worden. In koelcel of frigo zijn de vruchten 3 weken goed te bewaren. Bladeren worden in de herfst geel-bruin. De bomen zijn in zone 5 winterhard (tot Ė25įC). Ze vragen minimum 400 uur koude en 160 vorstvrije dagen. De ideale planttijd is waarschijnlijk de maand maart.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is ziekteresistent (meeldauw, sterreroetdauw)

 
Bestuivingtabel voor appelen 
Bestuivingtabel voor kersen 
Bestuivingtabel voor krieken 
Bestuivingtabel voor peren 
Bestuivingtabel voor pruimen

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!