TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus armeniaca - abrikoos

Naam:  Prunus armeniaca

Nederlandse naam: abrikoos

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4

Bloemkleur: roos

Hoogte min-max: 3-8

Bladeren: hartvormig

Foto van Prunus armeniaca, Nederlands: abrikoos, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus armeniaca Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Prunus armeniaca, de abrikoos werd al in 2000 jaar voor Christus in China gekweekt. Rond het begin van onze jaartelling is hij door de Romeinen in Europa geïntroduceerd. Abrikoos wordt gekweekt als struik of leiboom. Planttijd februari. Ze produceren middelgrote tot grote, geelachtige vruchten die sappig zijn en zoet smaken. Ze verdragen geen hoge grondwaterstand (winter). Bloemen zelffertiel. Langs warme muur planten. Meestal een lage en erg wisselvallige productie, door de vroege bloei. De erg opvallende bloemen zijn erg vorstgevoelig.

Oogsten kan vanaf augustus

Geschiedenis

De abrikoos is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-China en wordt daar al 400 jaar geteeld. De wilde vormen zijn tegenwoordig nog in het gehele Oost- en Zuid-Aziatische gebied te vinden. De boom is waarschijnlijk door toedoen van de Romeinen bij ons terechtgekomen. De teelt vindt vooral in Zuid-Europa plaats. Meer naar het noorden is de opbrengst en de levensduur van de boom geringer en daardoor minder interessant. Bij ons kan de abrikoos alleen tegen warme zuidenmuren goed groeien en plant men hem uitsluitend voor eigen gebruik aan.

Groeivormen

De groei vorm varieert van 2 m hoge struiken tot 16 m hoge bomen. Veredelde bomen groeien in hun jeugd zeer snel. De twijgen kunnen in één jaar 1,8 m groeien. Als ze echter dichtbezet zijn met kortloten en bloemknoppen, neemt de lentegroei sterk af. De tweeslachtige bloemen verschijnen zeer vroeg, meestal voor de bladeren, en zijn dus gevoelig voor late vorst. Streken met een mild klimaat zijn het meest geschikt. In de tuin moet voor een beschutte plaats op het zuiden worden gekozen.

Standplaats

De grond moet doorlatend zijn: droge, rotsige en kalkhoudende grond is ook geschikt.

Vorstgevoeligheid

Het hout van de abrikoos is beter bestand tegen vorst dan dat van de perzik, maar grote temperatuurschommelingen in het voorjaar vormen toch een bedreiging. Bevroren plekken op de stam en dikke takken kunnen door een kalklaag of bescherming met papier worden tegengegaan.

Vruchtzetting

De abrikoos bevrucht zichzelf en er hoeven dus geen bomen te worden aangeplant als bestuivers. Ook het zaad is redelijk raszuiver. Voor een gegarandeerde kwaliteit is men echter toch op veredelde bomen aangewezen. Op een droge groeiplaats is een abrikozenzaailing het meest geschikt als onderstam, in andere gevallen komen de kwets en de St.-Julienpruim in aanmerking. Men veredelt de plant aan de wortel hals of op kroonhoogte.


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!