TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus cerasus - kriek, zurekers, Morel, Waal

Naam:  Prunus cerasus

Nederlandse naam: kriek, zurekers, Morel, Waal

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3.5-15

Bladeren: spitsvormig

Foto van Prunus cerasus, Nederlands: kriek, zurekers, Morel, Waal, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus cerasus Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Prunus cerasus is de oervormen van de zure kers. De soort is verspreid over Midden-Europa, Klein-Azië en de Kaukasus. Men neemt aan dat enkele van hen kruisingen van zijn Prunus avium en Prunus fruticosa. De laatste soort is vooral verspreid bij het Aral Meer en in het Wolga-gebied.

De zure kers is een gemiddeld snelgroeiende boom of heester, vaak met een overhangende groei vorm, die 16-25 m2 aan ruimte nodig heeft. De bloemen ontluiken begin mei, later dan die van de zoete kers. Tussen half juli en half augustus zijn de kersen rijp. Rauw zijn de vruchten minder goed te eten dan die van de zoete kers vanwege het hoge zuurgehalte. Enkele rassen zijn weliswaar zeer zuur, maar, indien geconserveerd met suiker, ook zeer smakelijk.

Bijna alle zure kersen zijn zelffertiel. Ze verdragen geen hoge grondwaterstand!

De teelt van de zure kers is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen en hij is daarmee de belangrijkste kersensoort geworden. Hij wordt vooral geteeld in Duitsland, Nederland, Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Joegoslavië. Ook in de VS bestaat een omvangrijke cultuur.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

  • plant is erg geliefd bij vogels

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!