TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus persica var. nucipersica - nectarine, nectarijn, brignolen, gladde perzik

Naam:  Prunus persica var. nucipersica

Nederlandse naam: nectarine, nectarijn, brignolen, gladde perzik

Andere gebruikte benamingen: Prunus persica var. laevis

Bloeitijd: 4

Bloemkleur: roos

Hoogte min-max: 3-8

Bladeren: smal, lang en weinig behaard

Foto van Prunus persica var. nucipersica, Nederlands: nectarine, nectarijn, brignolen, gladde perzik, (Synoniem Prunus persica var. laevis) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus persica var. nucipersica Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Prunus persica var. nucipersica is een perziksoort met een gladde schil. In de volksmond vaak nectarine of brignool genoemd. Op de boom gerijpt zijn de karmijnrode vruchten met gladde huid zeer fijn van smaak. Het gekleurde vruchtvlees is zeer sappig met een aangenaam aroma.

Nectarinen stellen hoge eisen aan de temperatuur. Het hout is nog gevoeliger dan dat van de abrikoos. Door de iets latere bloei hebben de bloemen daarentegen minder de duchten van de vorst. De bomen groei sterk en zijn goed vruchtbaar. Kort snoeien is hier uit den boze !

Oogsttijd: juni-oktober, de vruchten aan de boom laten rijpen, om de drie dagen plukken en ze laten narijpen, zodat het vruchtvlees gemakkelijk loslaat van de schil en de pit.
Zelfbevruchtend.

Standplaats:

De nectarineboom stelt dezelfde eisen aan de grond als de perzikboom. Een zonnige standplaats en een kalkrijke grond zijn nodig. Te natte standplaatsen zijn nefast. Ze hebben weinig ruimte nodig en behoeven nauwelijks te worden bespoten. De aan de boom gerijpte vruchten zijn vaak net zo lekker als de geïmporteerde vruchten.

Zomersnoei:

In jaren van overvloed is een sterke vruchtdunning nodig.

Aankoop:

In het algemeen plant men uitsluitend eenjarige, veredelde planten aan, omdat de oudere exemplaren slechts langzaam groeien en zich haperend verder ontwikkelen. Men plant bij voorkeur in het voorjaar en plaatst de bomen van tevoren een dag lang in water. Snij de sterkere wortels aan het uiteinde glad af en controleer op gezondheid (het snijvlak moet wit zijn).

Planten:

Men plaatst de boom in een diep gat, zodanig dat de entplek ongeveer een handbreedte boven de grond uitsteekt. Het gat wordt aangevuld met humusrijke tuingrond (zonder turfmolm) en drukt de wortels voorzichtig aan. Giet meermaals rijkelijk en dek de boomschijf tegen uitdrogen af met humus, turfmolm, stro of zwarte folie. Ook daarna geeft men regelmatig water. De bomen worden op een onderlinge afstand van 4-5 m aangeplant. De boom moet gesnoeid worden in overeenstemming met de gereduceerde wortelmassa.

Vermeerdering: door veredelen op onderstam door oculatie

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant is vorstgevoelig

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!