TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Malus - RosaceaeDe appels die wij op de markt, bij de boer of in de supermarkt kopen (Malus domestica), stammen allemaal af van de Wilde Appel. Zij is de oermoeder van de bekende veredelde appelsoorten die er in de loop van de jaren door selectie en kruising uit zijn verkregen. Zij wordt meestal niet hoger dan 10 meter en komt ook als struikvorm voor. Sporadisch vinden we hem nog in bossen van Europa en West-Azië. Appels kunnen overal in Nederland en België geteeld worden, maar in het oosten hebben ze veel meer last van nachtvorst dan vlak bij de kust.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Malus domestica - appel

Naam:  Malus domestica

Nederlandse naam: appel

Andere gebruikte benamingen: Malus sylvestris var. domestica, Malus sylvestris ssp. mitis

Bloeitijd: 4-6

Bloemkleur: witroos

Hoogte min-max: 2-5

Bladeren: licht tot zeer donkergroen bladeren, vaak glanzend

Foto van Malus domestica, Nederlands: appel, (Synoniem Malus sylvestris var. domestica, Malus sylvestris ssp. mitis) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Malus domestica Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Er zijn verschillende rassen en selecties van Malus domestica voor bijna iedere grond of klimaat. De groeisterkte van de appelboom wordt beïnvloedt door de keuze uit de verschillende onderstammen. Die onderstam bepaalt of een boom uitgroeid tot een landschapsboom of slechts tot een tuinboompje dat niet meer dan enkele vierkante meters in beslag neemt.

De basisvorm van de kroon is bij de appel bolvormig. De hoogte, breedte en dichtheid worden bepaald door de plaatsing en vertakking van de takken. Bovendien bestaan er ook rassen met korte loten. De beste draagtakken zijn de korte loten die groeien uit de zijkant van tweejarige lange loten of uit oude vruchtlidtekens en eindstandige bloemknoppen. Bij Golden ontwikkelen zich okelstandige bloemknoppen aan éénjarige loten.


BESTUIVING
 
Bestuivingtabel voor appelen 

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!